Mostantól az alkotmány védi a termőföldet a külföldi nyerészkedőktől

2017. május 16. - 13:56 | Belföld

A parlament kedden kényelmes többséggel elfogadta a termőföld védelmét alkotmánytörvénnyel biztosítani hivatott jogszabályt.

Ezzel a törvényjavaslattal az SNS hozakodott elő, hogy elébe menjen a spekulatív földvásárlásnak. Hogy szerintük mit jelent a ravaszkodó földszerzés?

Azt, amikor valaki termőföldet nem annak rendeltetésszerű használata miatt vesz, azaz a nyerészkedőnek eszébe sem jut azt mezőgazdasági termelésre használni.

Egy ilyen törvénynek a nemzetiek szerint szavatolnia kell az élelmiszerbiztonságot. Mostantól már „nem megújuló természeti forrás“ definícióval illetett az alaptörvénybe beemelt termőföld kérdésköre. Jaroslav Paška (SNS) úgy véli, az utóbbi időben a kínaiak, az amerikaiak, a németek és a franciák nagy földterületeket vásárolnak fel, ezért az államnak gátat kell szabnia ennek a folyamatnak.

Simon Zsolt független képviselő másként látja ezt az egészet. A volt mezőgazdasági miniszter szerint nem lehet mindent belepakolni az alkotmányba, és még ha be is teszünk oda ezt-azt, az nincs szükségszerűen megvédve mindentől.

„Az alkotmány védi a házasságot is, de válásra ennek ellenére sor kerül“

– érzékeltette a helyzetet Simon. A független honatya úgy véli, inkább arra kellene ügyelni, hogy a földet ne tegyük tönkre különböző eljárásokkal, mint például a túltrágyázás vagy a monokultúrás termesztés, amikor egy növényfajnak hosszú időn keresztül önmaga utáni, váltás nélküli termesztése zajlik.

Az alkotmánytörvényt a szükséges 90 helyett 113-an támogatták, tehát az ellenzékiek közül is több mint két tucatnyian vélték megalapozottnak a jogszabályt. Az elképzelés szerint még néhány „egyszerű“ törvényt is el kell fogadni, hogy az általánosságban védett termőföldeket pontosan körülírható módon lehessen óvni.

(sárp)