Mostantól egy állandó műszer is szaglászik Ollétejedben

2018. augusztus 23. - 16:30 | Régió

A lakosok beszámolói alapján az elmúlt két hétben számos alkalommal érezték a csípős gázszagot, ami már számos alkalommal okozott fejfájást és hányingert.

Mostantól egy állandó műszer is szaglászik Ollétejedben
Illusztráció - Paraméter-archív

Közölték, a bűz miatt volt, hogy a legnagyobb kánikukában ki se nyithatták az ablakot.

Szerdán este lakossági fórumot tartott a városrészben a tavaly ősszel alakult Pro Ollétejed polgári társulás két képviselője, Herceg Andrea, aki egyúttal az helyi önkormányzat képviselője, valamint Ollé Mónika helyi lakos, aki pedig a városrészt képviseli a bűzügyben eljáró hivatali munkaértekezleteken.

Ollé Mónika arról tájékoztatott, hogy kedden kora délután a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szakemberei működésbe hozták azt a konténer nagyságú mérőeszközt, amely a jövőben 24 órán keresztül figyelemmel kíséri a levegő állapotát és annak összetételét. Három hetet késett, a szakemberek szavai szerint a műszer helyes kalibrálása miatt.

A mérőeszközt Hájos Zoltán polgármester kérte az ilyesmiben illetékes szervtől – erről még a júniusi képviselő-testületi ülésen tájékoztatott. Akkor közölte, bizonyítékot várnak arra, hogy az egyes szerves és szervetlen vegyületek közül melyek milyen koncentrációban találhatók meg a gumifeldolgozó környékén.

Itt vannak az előzmények:
Április 6.: Bebizonyosodott, hogy mérgező az ollétejedi levegő!
Mielőtt nyilvánosságra került a mérési protokoll, két új reaktorra kapott engedélyt az ollétejedi gumifeldolgozó
Ősszel többször is büntetést szabtak ki az ollétejedi gumifeldolgozóra
Április 12.: Hiteltelennek tartják a mérgező anyagok jelenlétét bizonygató ollétejedi méréseket
Megint van valami gáz az ollétejedi levegőben
Április 18.: Mindent tagad az ollétejedi DRON, de a történet még csak most kezdődik
Június: Állandó mérőműszert helyeznek ki, de egész nyáron maradhat a bűz Ollétejedben
Július: Eredménytelenül szaglásznak Ollétejedben

Július elején tartott utoljára közös tanácskozást a válságstáb hagyományos összetétele Morvay György járási hivatali elöljáró kezdeményezésére. Azóta tartanak rendszeres munkaértekezleteket, hogy egy nyitrai labor által végzett mintavételi vizsgálat alapján megállapítást nyert, hogy a levegő súlyosan mérgező, karcinogén, mutagén anyagokat tartalmaz, többek között N, N-Dimetilacetamidot, ftalátokat, fenolt, benzaldehidet, C9 és annál magasabb értékű szénhidrogéneket.

Ollé Mónika arról is tájékoztatott, hogy a járási hivatal illetékesei augusztus elején kilenc helyszínen vettek mintát: az ott működő cégek területén, valamint a városrész két pontján. Ezt a mintavételt még kétszer megismétlik, majd összeállítanak egy jegyzőkönyvet a mérési eredményekről. Hozzátette, amikor ez elkészül, már lesz a kezükben egy komplex dokumentum, amellyel a rendőrséghez fordulhatnak.

Az említett júliusi tanácskozáson részt vett a sokak szerint a szennyező anyagok legvalószínűbb forrásának tartott Dron Industries s.r.o. vezetője, Farkas László is, aki úgy, mint már több alkalommal is, kikérte, hogy összefüggésbe hozzák társaságukat ezzel az egész üggyel.

(SzT)