Mostantól a galántai az ország egyik legfontosabb kórháza

2021. január 8. - 07:30 | Régió

Csütörtöktől a kórház tíz emeletéből héten kizárólag koronavírus-fertőzött pácienseket kezelnek, ami rendkívüli nyomást jelent a személyzetre, a többi ápoltat a környező kórházakba szállították át. Sürgősségi eseteket továbbra is ellátnak, a gyermekosztály is működik, és spontán szüléseket is biztosítanak.

Mostantól a galántai az ország egyik legfontosabb kórháza
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

Az ún. vörös rezsimre való áttérés az egészségügyi minisztériummal történt egyeztetés után valósul meg a célból, hogy ezzel enyhítsék a nyitrai régióra és egyetemi kórházra nehezedő nyomást.

Amint azt Vladimír Dvorový, a ProCare és a Svet zdravia hálózatok vezérigazgatója a galántai kórházban megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette, intézményeikben ápolják a szlovákiai koronavírusos kórházi páciensek 14-15%-át, tehát mintegy hatodát.

A galántai kórházra viszonylag sokáig kisebb nyomás nehezedett a régióban uralkodó kedvezőbb járványhelyzetből kifolyólag, ugyanakkor, mint azt a vezérigazgató is elmondta, a személyzetet is utolérte a járvány, és az elmúlt év végén tapasztalták a legnagyobb kiesést.

A kórháznak Alexandra Pavlovičová igazgatónő közlése szerint mintegy 600 alkalmazottja van, beleértve a nem egészségügyi dolgozókat is, közülük még most is mintegy 100-an munkaképtelenek. Mostantól lényegében mindegyik alkalmazottjuk azon dolgozik, hogy a koronavírusos páciensek egészségi állapotát javítsák.

Az igazgatónő elmondása szerint az eddigi kapacitásuk a koronavírusos betegekre 65 ágy volt, ebből 42 volt ellátva oxigénterápiával, 3 pedig lélegeztetőgéppel. A kapacitásuk a vörös rezsimre való áttéréssel megduplázódott, jelenleg már 132 fekvőágyon láthatnak el koronavírusos betegeket, ebből 103-ra csatlakozik oxigénellátás és 10 mellett van lélegeztetőgép.

A hét osztály, amelyet a koronavírusos páciensek rendelkezésére bocsátanak, mindegyike saját főorvossal és belgyógyásszal rendelkezik majd. Csütörtökön reggel, még mielőtt megérkeztek volna az újabb páciensek Nyitráról, 49 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 8-an feküdtek az intenzív osztályon, hét páciens igényelt mesterséges lélegeztetést. Dagmar Bodaková, az intenzív osztály főorvosnője kifejtette, hogy ez minden kórház egyik legfontosabb pillére, különösen a mostani helyzetben. „A létszámát illetően szerény a csapatom, de mindent meg fogunk tenni, hogy segítsünk a pácienseken” – fogalmazott.

Vladimír Dvorový beszélt arról is, hogy nem kizárható, hogy az elkövetkező időszakban egyidejűleg lesz foglalt az összes lélegeztetőgépük, ami azt vonhatja maga után, hogy a Covid-kórházként a környező intézmények segítségét kérik.

A kórházban hétfőn mintegy 70 olyan páciens feküdt, akiket nem koronavírus-fertőzésükkel összefüggésben kezeltek, őket kedden, szerdán és csütörtökön a szomszédos járások kórházaiba szállították át.

Alexandra Pavlovičová igazgatónő ennek kapcsán még elmondta, hogy akinek akut ellátásra van szüksége, természetesen továbbra is fordulhat a galántai kórházhoz, ugyanakkor mivel vélhetően nagy nyomás alatt lesz a sürgősségi osztályuk, így azt tanácsolta, hogy akinek módja van rá, inkább azonnal forduljon a környező kórházakhoz. Jozef Fatrsík, a sürgősségi főorvosa kifejtette, hogy felállítottak egy listát, hogy mely szakágakban mely kórházakat ajánlják, illetve a halaszthatatlan ellátást követően a sürgősségiről hová szállítják majd át a pácienseket, akik kórházi ápolásra szorulnak.

A sebészeti beavatkozást igénylőket, illetve a pszichiátriai szakág pácienseit a nagyszombati egyetemi kórházba utalják, szülészeti-nőgyógyászati esetekben (az akut szüléseket leszámítva) az érsekújvári és a dunaszerdahelyi kórházakat javasolják, a geriátriai páciensek számára munkanapokon a nyitrai, zobori kórházat, hétvégéken pedig ugyancsak az érsekújvárit és a dunaszerdahelyit. Belgyógyászati ellátás esetében szintén az érsekújvári, míg neurológiai kezelés esetében a nagytapolcsányi kórház a célpont.

(SzT)