Mostoha sorsán változtatna a dunaszerdahelyi városrész

Az ollétejedi gumifeldolgozóval szembeni összefogás adta az ötletet egy polgári társulás létrehozására, amely a kissé félreeső és tulajdonképpen magára hagyott városrész életét kívánja felpezsdíteni.

Mostoha sorsán változtatna a dunaszerdahelyi városrész
A városrész eddig nem igazán élvezte azt, hogy egy város része (Fotók: Paraméter)

Ide a városi busz nem jár, de tény, hogy a reggeli órákban tulajdonképpen félóránként be lehet jutni a városba a Bősről érkező járattal, délután pedig vissza.

Egy buszmegállón, egy zebrán és a városrész két végében álló sebességmérőn kívül Dunaszerdahely mintha teljesen magára hagyta volna a 63-as főút túloldalára szorult szeletkéjét. Nincs egy üzlet, sem egy patika, sem egy park.

Oké, van itt egy kultúrház, de az inkább egy épület, amire kiírták, hogy kultúrház. Ollétejed csaknem olyan, mint a Kis-Csallóköz. Az ollétejediek itt laknak, de lényegében nem itt élnek.

A forgalom szempontjából sincs túl előnyös pozícióban. Amióta évtizedekkel ezelőtt felszedték a bekötő utat a 63-as és a településrész Nyékvárkony felőli oldala között, a kamionok is mind áthaladnak Ollétejeden, nem is beszélve azokról, akik versenypályának tekintik.

Júniusban az ollétejedi lakosság fórumon tiltakozott a szomszédságukban lévő gumifeldolgozóból érkező kibírhatatlan bűz ellen. Ez adta az ötletét annak, hogy itt többet is lehetne tenni.

„Valójában tehát egy negatív történés miatt vágtunk bele, de szeretnénk ezt pozitív eredményekbe átültetni”

– fejtette ki a kezdeményező, Herceg Andrea városi képviselő.

Herceg Andrea és Ollé Mónika, a társulás alapítói

Megalapították a Pro Ollétejed polgári társulást, amelyet a közelmúltban bejegyzett a belügyminisztérium is, és amelynek ő az elnöke, a helyi Ollé Mónika pedig az alelnöke. A harmadik alapítótag a szintén helyi Simon Hilda.

„A prioritásunk az volt, hogy olyanokkal alapítsuk meg, akik ollétejedi lakosok” – tette hozzá, kiemelve, hogy ő ugyan az Észak lakótelepek körzetéből került be a városi testületbe, de mindenkit képviselni kíván, családja révén pedig van kötődése az Ollékhoz is.

Kifejtette, hogy a társulás mintáját a Sikabony PT adta, amelynek révén sikerült felújítani és közösségi házzá alakítani az egykori sikabonyi kocsmát, ahol ma már évente több kulturális, közösségi rendezvényt tartanak.

A Pro Ollétejed alapszabályában is az áll, hogy fő céljuk Ollétejed városrész sokoldalú fejlődésének elősegítése, a kultúra, művészetek, sport, idegenforgalom támogatása, hagyományőrzés, kulturális, társadalmi, oktatási, nevelési programok szervezése, megvalósítása.

„Ezt a városrészt eléggé mostohagyerekként kezelték. Szeretnénk, hogy szerves része legyen az egész városnak, és érezzék a lakosok is, hogy oda tartoznak. Sokkal élhetőbb körülményeket szeretnénk teremteni” – hangsúlyozta Herceg Andrea.

„Mi két és fél éve költöztünk ide, és akkor azt hittem, itt nem is lakik senki. Pedig körülbelül 50 család él itt, de nincs semmilyen közösségi élet”

– vette át a szót Ollé Mónika, aki férjével az egyik kezdeményezője a gumifeldolgozó jelenlegi működésével és bővítésével szemben indított petíciónak, és egyúttal az újonnan alakult polgári társulás alelnöke.

A kultúrház mögötti játszótér

„Néha kimentem a játszótérre, de egy árva lelket nem láttam ott. A fiúk itt-ott fociznak, de egyébként ez egy halott városrész, nincs üzlet, nincs kocsma” – húzta alá. A meglévő játszótér néhány régi vashintát és fémmászókát foglal magába, valamint két kaput egy viszonylag nagy, de kietlen füves placcon.

„Vannak itt anyukák, akik kimennének babakocsizni, ha lehetne, de nincs rendes járda, és az út egyik oldaláról szinte lehetetlen átmenni a másikra” – szögezte le.

Herceg Andrea elmondása szerint néhány héten belül elkezdik toborozni a tagokat, azt követően pedig megszólítják a városvezetést, valamint a helyi cégeket is, hogy miként tudnának együttműködni, illetve fellendíteni az ollétejedi életet.

A polgármester szabadságon van, elértük viszont ezzel kapcsolatban Horváth Zoltán alpolgármestert, aki úgy reagált, egyelőre hivatalos megkeresés nem történt. „Én személy szerint minden olyan kezdeményezésről örömmel hallok, amely egy városrész fejlesztéséről, társadalmi életének fellendítéséről szól. Sikabony ebben példaértékű” – magyarázta. Mint mondta, a fejlesztéseket a város igyekszik úgy elosztani, hogy mindenhova jusson. Konkrétum Ollétejeddel kapcsolatban nem szerepel a városi költségvetés idei beruházási jegyzékében, az alpolgármester közlése szerint azonban a városi közvilágítás állagának javítása Ollétejedet is érinti.

Régóta szó van viszont arról, hogy a helyi kultúrházat fel kellene újítani, és a polgári társulás első tervei közt is az épület, illetve környékének felújítása szerepel, mivel tulajdonképpen ez az egyetlen hely, ahol lehetőség nyílna bármilyen szintű összejövetelre. 

(SzT)