Moszkva atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Minszknek

2022. június 26. - 07:18 | Külföld

Oroszország a következő hónapokban atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Fehéroroszországnak - jelentette be szombaton Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz elnök fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával tartott tárgyalásai előtt.

Moszkva atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Minszknek
Fotó: TASR/AP

A szállítandó Iszkander-M típusú (NATO kódnevén SS-26 Stone) rakéták ballisztikus rakétaként és robotrepülőgépként egyaránt felhasználhatók, hagyományos, illetve atomtöltettel felszerelve - mondta az orosz elnök.

Az Iszkander 500 kilométer hatótávolságú mobil, hadműveleti-harcászati, hadszíntéri rakétarendszer. A találkozón Lukasenka kijelentette, hogy Fehéroroszország aggódik a szomszédai - Litvánia és Lengyelország - politikája miatt, amit agresszívnek, konfrontációsnak és visszataszítónak nevezett.

Lukasenka azt kérte Putyintól, hogy segítsen "szimmetrikus" választ adni azoknak a NATO-repülőgépeknek a berepüléseire, amelyek atomfegyver hordozására alkalmasak - mindenekelőtt atomfegyverek hordozására alkalmas harci gépek szállítását kérte.

Putyin közölte: nincs szükség szimmetrikus válaszra, és felajánlotta fehérorosz kollégájának, hogy szükség esetén korszerűsítik a fehérorosz hadsereg gépeit, hogy alkalmasak legyenek atomtöltetek hordozására.

"Számos Szu-25 típusú harci gép van hadrendben a fehérorosz hadseregben. Ezeket megfelelő módon fel lehet javítani. A korszerűsítést oroszországi repülőgépgyárakban kell végezni, és ezzel összhangban megkezdődhet a személyzet kiképzése" - mondta Putyin a tárgyalások után a televíziónak adott interjúban.


MTI