Moszkva csalódott, amiért Szlovákia orosz diplomatákat utasít ki

2021. április 22. - 20:10 | Külföld

Moszkva csalódott a szlovák kormány "ellenséges magatartása" miatt. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy Szlovákia kiutasít három orosz diplomatát. Hét napon belül kell elhagyniuk az ország területét.

Moszkva csalódott, amiért Szlovákia orosz diplomatákat utasít ki
TASR

Marija Zacharovová, az orosz külügyminisztérium szóvivője a TASS orosz hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Moszkva "mélységesen csalódott" Pozsony "ellenséges magatartása" miatt. Egyszersmind kilátásba helyezte, hogy Oroszország válasza "nem fog sokáig váratni magára".

Leonyid Szluckij, az Állami Duma nemzetközi ügyekért felelő bizottságának elnöke provokációnak nevezte a szlovák kormány döntését. Úgy véli, Pozsony önként válik az Egyesült Államok vazallusává. Szluckij szerint az, hogy Szlovákia kiutasít három orosz diplomatát, így fejezve ki szolidaritását "Prága skizofrén vádaskodásával", semmivel sem kisebb ostobaság.

"Oroszországnak reagálnia kell Szlovákia provokatív lépéseire, és biztos vagyok benne, hogy a reakció gyors és adekvát lesz"

- tette hozzá.

A hétvégi bejelentés, miszerint 2014-ben az orosz katonai hírszerzés ügynökei robbantották fel a vrběticei lőszerraktárakat, diplomáciai viszályhoz vezetett Csehország és Oroszország között. Csehország hétfőn a prágai orosz nagykövetség 18 munkatársát utasította ki. Oroszország 20 cseh diplomata kiutasításával válaszolt.

A cseh fél ezt követően felszólította Moszkvát, hogy csütörtök délig fogadja vissza a cseh nagykövetség kiutasított alkalmazottait. Az orosz fél nem reagált az ultimátumra. Jakub Kulhánek, az új cseh külügyminiszter ezután bejelentette: a moszkvai cseh nagykövetség személyzetével megegyező létszámúra csökkentik a prágai orosz nagykövetség alkalmazottainak számát. Moszkvának május végéig adnak időt az alkalmazottak visszahívására.

A Szlovák Köztársaság a csehországi eseményekre reagálva csütörtökön szintén kiutasított három orosz diplomatát.

TASR