Moszkva kiutasítja az észt nagykövetet, Tallinn hasonló lépést tesz

2023. január 23. - 14:54 | Külföld

Oroszország alacsonyabb szintre szállítja le diplomáciai kapcsolatait Észtországgal, amelynek keretében távozásra szólította fel az észt nagykövetet - jelentette be hétfőn a moszkvai külügyminisztérium. Válaszul Észtország is közölte, hogy kiutasítja a tallinni orosz nagykövetet.

Moszkva kiutasítja az észt nagykövetet, Tallinn hasonló lépést tesz

"Az észt nagykövetnek a következő hónapban el kell hagynia Oroszországot, és azután mindkét országot ideiglenes ügyvivő (charge d'affairs) fogja képviselni egymás fővárosában nagykövet helyett" - közölte az orosz külügyminisztérium. Az intézkedést azzal indokolta, hogy Észtország csökkentette a tallinni orosz nagykövetség létszámát.

"Az elmúlt években az észt vezetés szándékosan rombolta teljes kapcsolatrendszerét Oroszországgal. Tallinn a ruszofobiát és a hazánkkal szembeni ellenségeskedést állami szintre emelte" - olvasható a moszkvai nyilatkozatban.

Az észt külügyminisztérium az orosz lépésre válaszul felszólította a tallinni orosz nagykövetet, hogy február 7-én hagyja el Észtországot.

Észtország és balti szomszédai, Lettország és Litvánia a NATO-szövetségesek azon csoportjába tartoznak, amely erősen szorgalmazza, hogy Németország szállítson Ukrajnának Leopard harckocsikat az orosz invázió elleni harchoz. Észtország a múlt héten - más szövetséges országokhoz csatlakozva - fegyverszállítmányt küldött Ukrajnának.


(MTI)