Moszkva szerint Izrael, míg a zsidó állam szerint Szíria a felelős a lelőtt orosz gép miatt

Lelőttek keddre virradóra az északnyugat-szíriai Latakia tartomány közelében, a Földközi-tenger felett egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgépet 15 emberrel a fedélzetén.

Moszkva szerint Izrael, míg a zsidó állam szerint Szíria a felelős a lelőtt orosz gép miatt
Illusztráció

Moszkva szerint a szíriai légvédelem az elkövető, de Izrael hibájából fakad az incidens, míg Jeruzsálem Damaszkuszt okolja a szerencsétlenségért.

Igor Konasenkov vezérőrnagynak, az orosz védelmi tárca szóvivőjének magyarázata szerint az izraeli légierő négy F-16-os vadászbombázója hétfő este 22 óra körül légicsapást mért irányítható légibombákkal az északnyugat-szíriai Latakia város környékén lévő szíriai létesítményekre, és a Földközi-tenger felől, kis magasságban közelítették meg a célpontot. Az izraeli gépek a leszállásra készülő orosz Il-20-ast használták fedezéknek, így a szíriai légvédelem SZ-200-as - szovjet gyártmányú - rakétái a nagyságrenddel nagyobb visszaverő felületű orosz gépet találták el, és nem az izraeli repülőket.

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy támadást hajtott végre Latakiában hétfő éjjel. A közlemény szerint a vadászbombázók célpontja egy szíriai katonai létesítmény volt. Egy gyár raktárát lőtték, amelyben olyan berendezések voltak, amelyeket Libanonba, a Hezbollah libanoni síita milíciának akartak vinni. Izrael ezért Szíriát és Iránt tekinti felelősnek az incidensért.
A berendezéseket, melyek precíziósfegyver-gyártó programhoz kellettek a Hezbollahnak, megsemmisítették - tette hozzá a zsidó állam katonasága. 

Az izraeli hadsereg leszögezte: az elvégzett vizsgálatok szerint a szíriai hadsereg számos irányba, nem pontos célpontokra lőtt, és ez vezetett az orosz gép lelövéséhez. Amikor a szíriai hadsereg légvédelme a rakétákat elindította, az izraeli légierő gépei már a zsidó állam területén voltak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a történtekről azt mondta, hogy nem az izraeli gépek lőtték a repülőgépet, az eset tragikus véletlenek láncolatába illeszkedik. Ami a válaszlépéseket illeti, azok elsősorban arra irányulnak majd, hogy tovább erősítsék a Szíriában szolgáló orosz katonák, valamint az ottani orosz objektumok biztonságát - tette hozzá Putyin, jelezve, hogy ezek az intézkedések mindenki számára jól láthatóak lesznek.

A koraesti órákban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő telefonon beszélt az orosz elnökkel, ennek során mélységes együttérzését fejezte ki az orosz gép személyzetének halála miatt.
Netanjahu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Szíria a felelős az orosz katonai repülő lelövéséért, és megígérte, hogy Moszkvába küldi az izraeli légierő főparancsnokát, hogy megossza az orosz  illetékesekkel az ügy részleteivel kapcsolatos izraeli információkat. Azt is megerősítette: országa továbbra is mindent elkövet, hogy fellépjen Irán katonai jelenléte ellen Szíriában, akárcsak azt, hogy fegyverszállítmányaik Libanonba juthassanak a Hezbollah síita milíciához.

MTI