Moszkva szerint London ismét megvezette a nyugati államokat Szkripálék ügyében

2018. szeptember 8. - 13:46 | Külföld

London "ismét megvezette a nyugati államokat" a Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal ellen tavasszal elkövetett angliai mérgezéses gyilkossági kísérlet ügyében - reagált az orosz külügyminisztérium pénteken az amerikai, a német, a francia és a kanadai kormány Nagy-Britanniával közös előző napi nyilatkozatára.

"Szeptember 6-án Nagy-Britannia, Németország, Kanada, az Egyesült Államok és Franciaország közös nyilatkozatban újfent megalapozatlan vádaskodásokkal hozakodtak elő Oroszországgal szemben a Salisburyben és Amesburyben történtekkel kapcsolatban. Sajnálatos, hogy London - amely a jelek szerint sehogy sem képes megszabadulni saját megmagyarázhatatlan fóbiáitól - ismét megvezette ezeket az államokat. Felkaptak egy hazugságot és készséggel szemet hunytak afölött, hogy nincs semmi bizonyítéka annak, mi is történt valójában a nagy-britanniai mérgezéses esetekben. Ily módon tovább folyik a józan ész kigúnyolása" - húzta alá a tárca állásfoglalásában.

Az orosz külügyminisztérium a közleményben azzal vádolt egyes nyugati kormányzati tisztségviselőket, hogy "saját geopolitikai ambícióik foglyaiként nem hagynak fel azon próbálkozásaikkal, hogy ellenségképet faragjanak Oroszországból, ruszofób hangulatot gerjesztve országaikban". A tárca szerint azonban "a valóság ennek az ellenkezőjét követeli, mégpedig az erőfeszítések egyesítését a tényleges és közös fenyegetésekkel szemben, tekintettel mindenekelőtt a nemzetközi terrorizmusra".

A Londonban kiadott csütörtöki nyilatkozatban a nyugati országok közölték: "teljesen megbíznak" abban a brit megállapításban, hogy a Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal ellen tavasszal elkövetett angliai mérgezéses gyilkossági kísérlet két gyanúsítottja az orosz katonai hírszerzés ügynöke, és abban a brit kormányzati véleményben is, hogy az akciót "szinte biztosan" az orosz állam "valamely magas szintjén" hagyták jóvá. A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GU) volt ezredesét, aki kettős ügynökként a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, miután március 4-én Novicsok típusú, még a Szovjetunió által katonai célokra kifejlesztett idegméreg-hatóanyagtól súlyos mérgezést szenvedtek.

Júliusban a 45 éves Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, a Szkripalék elleni támadás elkövetői által nyilvánvalóan elhajított parfümös fiolát. Rowley-t hosszas kezelés után kiengedték a kórházból, Dawn Sturgess azonban július 8-án ugyanebben a kórházban meghalt.


MTI/para

Címkék: Szkripal-ügy