Moszkva szombatig meghosszabbította az aleppói humanitárius tűzszünetet

2016. október 21. - 19:31 | Külföld

Szombat estig meghosszabbította Oroszország az aleppói humanitárius tűzszünetet - közölte Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője pénteken Moszkvában.

A "humanitárius szünet", amelynek péntek este kellett volna lejárnia, Rudszkoj bejelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése alapján közép-európai idő szerint szombat este 19 óráig tart majd. Az intézkedés célja, hogy Aleppó keleti negyedeit elhagyhassák a polgári lakosok és a kormányellenes erők.

Az orosz tábornok hangsúlyozta: a moszkvai védelmi minisztérium azt reméli, hogy minden érdekelt fél hatást gyakorol a kormányellenes erőkre a szíriai hadsereg által körbezárt keleti aleppói városnegyedek békés lakosságának megmentése érdekében, amely "gyakorlatilag a terroristák túsza".

Rudszkoj szerint a kormányellenes erők a várostól délkeletre egy 1200 fős, páncélozott járművekkel megerősített csoportosulást vontak össze az Aleppó elleni támadáshoz, amelyhez mobil légvédelmi rakétarendszerek is érkeznek.

Az altábornagy úgy nyilatkozott, hogy Aleppó térségében a mérsékelt ellenzék és annak védelmezői is akadályozzák a helyzet normalizálását. Mint mondta, az Egyesült Államok nem reagál azokra az orosz felhívásokra, hogy gyakoroljon befolyást az "úgynevezett ellenzéki" fegyveresekre a humanitárius folyosók elleni támadások beszűntetése érdekében.

"Ennek eredményeképpen továbbra is terroristák zárják el a békés lakosság kivonulását szolgáló humanitárius folyosókat, akik célzottan tüzelnek rájuk" - mondta.

Rudszkoj közölte, hogy a terroristák aknavetőkkel és rakétarendszerekkel lövik Aleppó nyugati részét, és egy nap leforgása alatt nyolc polgári lakost öltek meg, további harmincat pedig megsebesítettek. Hozzátette, hogy három orosz katonatiszt is megsebesült. Szavai szerint az Ahrár as-Sám terroristái csütörtökön kivégezték a helyi önkormányzat 14 tagját, akik arra buzdították a lakosságot, hogy a humanitárius folyosókon keresztül hagyják el Aleppó keleti részét.

Az orosz és a szíriai légierő Szergej Sojgu bejelentése szerint kedd reggel felfüggesztette a város környékének bombázását. Damaszkusz közölte, hogy Aleppónál több helyen visszavonta állásaiból a csapatait, hogy biztosítsa a békés lakosok, a sebesültek és a kormányellenes erők akadálymentes távozását. A "humanitárius szünet" közép-európai idő szerint csütörtök reggel vette kezdetét.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint ENSZ úgy tudja, hogy Aleppó keleti negyedeiben a mérsékelt ellenzéknek mintegy 8 ezer, a Dzsabhat Fatah as-Sám szervezetnek (korábbi nevén an-Núszra Frontnak) pedig 900 fegyverese van.

MTI/para

Címkék: Szíria, tűzszünet