Moszkva visszakapta a "halálkufárját", cserébe Amerikának adta a kétszeres olimpiai bajnokot

2022. december 8. - 15:18 | Külföld

Viktor But orosz állampolgárt kicserélték Brittney Griner amerikai állampolgárra - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

Moszkva visszakapta a "halálkufárját", cserébe Amerikának adta a kétszeres olimpiai bajnokot
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az eljárást Abu Dzabi repülőterén bonyolították le. A RIA Novosztyi hírügynökség emlékeztetett rá, hogy Washington médiajelentések szerint július végén felajánlotta Moszkvának: az Egyesült Államokban fegyverkereskedelem miatt börtönbüntetését töltő Butot elcseréli az Oroszországban kémkedésért elítélt Paul Whelanre és a kosárlabdázó Grinerre, aki augusztusban kilencéves börtönbüntetést kapott kábítószer-csempészetért.

Augusztusban számoltunk be arról, hogy kilencéves börtönbüntetést kapott a kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó, aki februárban drogbirtoklás miatt került rács mögé Moszkvában. A négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg és a WNBA-s Phoenix Mercury világbajnok centere az orosz fővároshoz közeli Himkiben állt bíróság elé, büntetőpere július elején kezdődött. A 31 éves Grinert a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől.

Ami meg Viktor Butot illeti, őt még 2008-ban tartóztatták le Thaiföldön, és az amerikai kiadatása ellen erősen küzdött akkor az orosz kormány. Moszkva azért nem akarta amerikai bíróság előtt látni az orosz légierő egykori tisztjét, mert attól tartanak: titkokat ad majd ki a volt Szovjetunió területén zajló fegyverkereskedelemről.

(MTI/para)