Moszkvában örülnek, Brüsszelben aggódnak - így látják külföldön Fico győzelmét

2023. október 1. - 11:54 | Külföld

Nyugaton inkább aggódnak Fico győzelme miatt, Oroszországban örülnek annak, hogy újabb szövetségessel bővült a csapatuk - mutatjuk, hogyan értékelik a külföldi sajtótermékek a Smer győzelmét. 

Moszkvában örülnek, Brüsszelben aggódnak - így látják külföldön Fico győzelmét
Robert Fico (TASR)

A CNN arról ír, hogy ha sikerülne Ficónak kormányt alakítani, az "súlyos következményekkel járna a régióra nézve". Az amerikai médium szerint Fico szoros szövetségben áll Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, főleg atekintetben, hogy mit gondolnak az Európai Unióról. A cikk szerzője szerint együttes erővel "akadályozhatnák Brüsszel munkáját".

A Reuters arról ír, hogy "Fico nézetei tükrözik sok szlovák Oroszországgal szembeni hagyományosan meleg érzelmeit, amelyek az ukrajnai háború kezdete óta egyre csak erősödnek a közösségi oldalakon".

A brit The Guardian szerzője szintén arra számít, hogy Fico szövetségre lép Orbánnal, ketten pedig sikeresen fogják tudni akadályozni az EU és a NATO működését, főleg az ukrajnai háború kapcsán.

A német Bild Putyin szövetségesének nevezte Ficot, aki leállítaná a fegyverszállításokat Ukrajnába.

A brit BBC populistának és moszkovitának nevezte a Smert. A cikk szerint míg Moszkvában ünnepelni fogják az eredményeket, Brüsszel és Washington aggódhat.

A cseh ČT24 hangsúlyozta a Hlas kulcsszerepét a kormányalakításban, illetve kiemelte az átlag feletti részvételt, amely 2002 óta nem volt ilyen magas.

Tőlünk keletre is észrevették, hogy mekkorát nyert a SMER. Az orosz Gazeta.ru emlékeztet, hogy Fico ígéretet tett arra, hogy győzelme esetén leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

Az orosz Ura.ru az oroszpártiak győzelméről ír, illetve megemlíti, hogy Fico szerint Ukrajna a felelős azért, hogy Oroszország elindította a "különleges katonai műveletet".

Az Ukrajinska pravda az antiukránok győzelméről cikkezik. Említést tesznek arról, hogy az SNS is bejutott a parlamentbe, amelynek elnöke, Andrej Danko is erősen oroszpárti.

(tvnoviny, parameter)