Motorhiba okozta a katonai repülőgép katasztrófáját!

A csehszlovák gyártmányú L-39 típusú, katonai kiképzésre szolgáló repülőgép motorhiba miatt zuhant le. A kéttagú legénység katapultált, nincsenek életveszélyben.

Motorhiba okozta a katonai repülőgép katasztrófáját!
Fotó: TASR - További képekért kattints!

Ezt Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter közölte szerdán, a baleset helyszínén tartott sajtótájékoztatón. A repülőgép kéttagú legénysége katapultált, egyikük sincs életveszélyben.

A baleset 14.07-kor következett be. "A motorkihagyás után azonnal beindult a mentési rendszer. Szeretném ezért kiemelten értékelni mindkét pilóta, a légi keresőszolgálat teljesítményét. Tájékoztattuk mindhárom legfőbb közjogi méltóságot. A bizottság, amely kivizsgálja a balesetet, a helyszínre tart" - szögezte le a miniszter.

Ľubomír Svoboda, a szlovák hadsereg légierejének parancsnoka elárulta, hogy a két pilóta jelenleg kórházban van. Hozzátette, látszólag nem sérültek meg, de egy bizonyos ideig megfigyelés alatt tartják őket.

A baleset légi hadgyakorlatozás közben történt, amikor a gép megpróbált leszállni a sliači reptéren. "A gépen már konfigurálták a landolást, kinn volt a futómű is" - emlékeztetett Svoboda.

Megdicsérte a pilóták teljesítményét Daniel Zmeko, a hadsereg vezérkari főnöke is, kiemelve, hogy miután kihagyott a motor, megfontoltan viselkedve lakatlan terület fölé irányították a zuhanó gépet.

A lezuhant repülőgépet 1989-ben gyártották, két generáljavításon volt túl. L-39 Albatros típusú géppel legutóbb 16 évvel ezelőtt történt baleset Szlovákiában. Míg azonban a mostani balesetet ki nem vizsgálják, addig felfüggesztik ennek a típusnak a használatát.

(TASR/parameter)