Motorkerékpárba rejtett pokolgép robbant egy mecsetnél, többen meghaltak

Legalább heten meghaltak és további 16 ember megsebesült kedden, amikor egy motorkerékpárba rejtett pokolgép robbant mellettük egy mecset közelében az Afganisztán nyugati részén található Herát tartomány azonos nevű székhelyén - közölték hivatalos források.

A robbanás helyi idő szerint délután 3 óra előtt pár perccel, a városi nagy mecset (Dzsámi Maszdzsid) északi bejáratánál következett be, nem messze a városi rendőrkapitányságtól - közölte Dzsailani Farhád, a tartományi kormányzat szóvivője, aki hozzátette, hogy a sebesülteket kórházba szállították, közülük ketten továbbra is válságos állapotban vannak.

Abdul-Ahad Valizada rendőrségi szóvivő elmondta: egyelőre nem tudni, hogy ki vagy mi volt a robbantás célpontja.

A mostani támadást alig egy héttel azután követték el ismeretlenek, hogy múlt szerdán - Asraf Gáni afgán elnök keddi közlése szerint - legalább 150 ember meghalt, amikor egy robbanóanyaggal megtömött tartályautó robbant Kabul diplomáciai negyedében. A Tolo News nevű afgán hírügynökség az afgán egészségügyi minisztériumra hivatkozva pedig múlt csütörtökön közölte, hogy a merényletben mintegy 600 ember sebesült meg. "Nemcsak mi voltunk a célpontok, hanem az egész diplomáciai közösség" - hangoztatta Gáni.

Ezt követően pénteken több tüntető is életét vesztette egy kormányellenes megmozduláson, amelyen a résztvevők a múlt szerdai, többtucatnyi halálos áldozatot követelő merénylet miatt követelték Asraf Gáni államfő és Abdulla Abdulla kormányfő távozását. A tüntetéseken a biztonsági erők néhány tagja a levegőbe lőtt, miután a tiltakozók elkezdték kövekkel dobálni őket, és megpróbáltak átjutni a rendőrségi kordonon. Abdul Háfiz Manszúr parlamenti képviselő szerint az összecsapásokban nyolc tüntető lelte halálát. Ezzel szemben Vahíd Madzsroh, az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője hivatalosan négy tüntető halálát erősítette meg. A szóvivő azt is elmondta, hogy további nyolc tiltakozó megsebesült.

Szombaton pedig legalább 19 ember halt meg egy robbantássorozatban a rendőrség és a tüntetők közötti, előző napi összecsapások egyik áldozatának kabuli temetésén. Az olasz orvosok által működtetett kabuli mentőkórház közölte, hogy 19 halálesetet jelentettek, 16 sebesültet szállítottak a kórházba szombaton. A belügyminisztérium szerint viszont hatan haltak meg és nyolcvanheten sebesültek meg. Abdulla Abdulla kormányfő, aki szintén jelen volt a temetésen, nem sebesült meg. Túlélők elmondása szerint több detonáció is történt a feltehetően főként Abdulla pártjának, a tádzsik többségű Dzsamiat-i-Iszlaminak a híveiből álló tömegben.

MTI/para