A Moulin Rouge nyerte el a legjobb musicalnek járó Tony-díjat

2021. szeptember 27. - 13:37 | Kultúra

A Moulin Rouge kapta a legjobb musicalnek járó Tony-díjat. A show összesen tíz kategóriában nyerte el a Broadway-színházak legfontosabb elismerését vasárnap este New Yorkban. Főszereplője, Aaron Tveit kapta például a legjobb férfi musical-főszereplő díját az elszegényedett művész, Christian megformálásáért.

A Moulin Rouge nyerte el a legjobb musicalnek járó Tony-díjat
Fotó: Matthew Murphy/Boneau/Bryan-Brown via AP)

A legjobb női musicalfőszereplő kategóriájában Adrienne Warren győzött a Tina című mű címszerepéért, melyben a legendás énekesnőt, Tina Turnert alakította.

A legjobb női főszereplő Mary-Louise Parker lett a The Sound Inside című darabban játszott szerepéért.

A legjobb női mellékszereplő Lois Smith lett a The Inheritance című drámában nyújtott alakításáért. Ezzel rekordot is felállított: 90 évével ő a legidősebb személy, aki valaha Tony-díjat kapott színészi teljesítményért.

Az AIDS-pandémia következményeivel, a mai New York-i meleg férfiak világával foglalkozó The Inheritance-t összesen négy díjjal tüntették ki: megkapta a legjobb új darab, a legjobb rendezés díját, Andrew Burnap pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést.

A koronavírus-járvány miatt ezúttal csak négy olyan musical volt esélyes a díjakra, amelynek 2019 ősze és 2020 tavasza között volt az ősbemutatója. A legjobb újonnan bemutatott musical kategóriájában nem is hirdettek győztest, míg legjobb újra színpadra állított színdarab az A Soldiers Play lett.

A rabszolgasággal, rasszizmussal és szexuális kérdésekkel foglalkozó Slave Play 12 jelölést kapott, és ezzel rekordot döntött a prózai színpadi produkciók között, végül azonban egyetlen kategóriában sem nyert.

Öt technikai díjat nyert A Christmas Carol (Karácsonyi ének), Charles Dickens regényének színpadi adaptációja: megkapta például a legjobb dizájn, a legjobb eredeti zene díját is.

A Tony-díjakat eredetileg 2020 júniusában osztották volna ki, a koronavírus-járvány miatt azonban elhalasztották a díjátadót. A vasárnap este megtartott, élőben közvetített gála négyórás volt, olyan sztárok léptek fel és jelentek meg a színpadon, mint John Legend, Jake Gyllenhaal, Chita Rivera és Sir Andrew Lloyd Webber. Több showból adtak elő énekes-táncos részleteket, mint például a Jagged Little Pill, az Ain't Too Proud és az American Utopia című darabokból.

(MTI)

Címkék: Tony-díj