"A mozgósítás elrendelése csak egy újabb bizonyítéka Oroszország agresszori mivoltának" – sorra reagálnak a világ vezető politikusai Putyin beszédére

2022. szeptember 21. - 10:30 | Külföld

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint a részleges mozgósítás elrendelése csak egy újabb bizonyítéka Oroszország agresszori mivoltának.

"A mozgósítás elrendelése csak egy újabb bizonyítéka Oroszország agresszori mivoltának" – sorra reagálnak a világ vezető politikusai Putyin beszédére
Petr Fiala cseh miniszterelnök (Fotó: TASR)

„Szüksége van Ukrajnának a segítségre és a saját jól felfogott érdekünkben folytatjuk is Ukrajna megsegítését” – jelentette ki Fiala.

A kínai külügyminisztérium közleményében párbeszédre szólította fel a feleket és találjanak módot a biztonsági aggályaik eloszlatására.

Németország gazdasági minisztere, Robert Habeck elítélte a Putyin által bejelentett részleges mozgósítást, "rossz és helytelen" fejleménynek nevezve azt.

A volt oroszországi brit nagykövet, Sir Tony Brenton a Sky News brit hírtelevízióban nyilatkozott.

Azt mondta, hogy Oroszország eddig azért nem mozgósított teljes mértékben, mert "Putyin aggódott az orosz közvéleményre gyakorolt hatások miatt".

A helyszíni kudarcok azonban megváltoztatták a számítást. Brenton azt mondta: Putyin most bejelentette a mozgósítást, amit a háború kezdete óta nem volt hajlandó megtenni, és most elfogadta a hadseregének tanácsát, és visszatért a nukleáris fenyegetéshez a nyugat állítólagos nukleáris fenyegetéseivel összefüggésben.

"Most nem tudom, hogy ezt elhiszi-e vagy sem, de ez nyilvánvalóan egy nagyon jelentős lépés a retorikában"

- mondta Brenton. A hétvégi népszavazási javaslatokról is beszélt, szerinte a népszavazások ilyen körülmények között nyilvánvalóan nem túl őszinte dolgok, és az eredmény elég egyértelmű. "Ők igent fognak mondani, mi nyugaton azt mondjuk, hogy ezek hamis népszavazások, és ellenállunk nekik. De ha Putyin tovább akarja folytatni ezeknek a tartományoknak az annektálását, akkor ezek a népszavazások ürügyet adnak neki erre" - véli Brenton.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatása lesz Putyin beszédének Ukrajnában, azt mondta, hogy az ukránoknak jó okuk van arra, hogy továbbra is bizakodóak legyenek a terepen elért eredményeik nyomán. Az orosz közvéleményre gyakorolt hatása azonban szerinte jelentősebb lehet - a "különleges művelet" közelebb kerül ahhoz, hogy valódi háború legyen, amelyet az orosz vezetőkön még nagyobb nyomás lesz, hogy ne veszítsék el.

Kapcsolódó cikkek:

(hvg.hu)