A műanyag elleni küzdelem összeköti a visegrádi államokat

A biológiai sokféleség támogatása, a természetvédelem és az egyszer használatos műanyagok elleni küzdelem volt a fő témája a visegrádi négyek valamint Románia és Bulgária tátralomnici miniszteri találkozójának.

A műanyag elleni küzdelem összeköti a visegrádi államokat
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A szlovák elnökség idejére időzített tanácskozást a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezte, a szlovák delegációt Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter vezette.

A tárgyalások központi témája a műanyaghulladék keletkezése elleni küzdelem, illetve az egyszer használatos műanyagtermékek forgalmazásának tilalma volt. A tagállamoknak ez a kötelezettsége az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló Európai Uniós irányelvből adódik. A 27 tagországnak az irányelv hatályba lépését követő két éven belül, vagyis legkésőbb 2021 nyaráig kell intézkedéseket hoznia.

Már a jogalkotási folyamatban van a hulladéktörvény újabb módosítása, amely egyebek mellett az említett műanyagellenes intézkedéseket vezeti be Szlovákiában. Tehát betiltja 9-féle egyszer használatos műanyag termék- evőeszközök, tányérok, keverőpálcikák, szívószálak - forgalmazását. Miután a parlament is elfogadja, 2021. január 1-én léphet érvénybe, vagyis fél évvel az Európai Unió által ajánlott időpont előtt.

„A hulladék elleni küzdelemben Szlovákiának ki kell törnie a sereghajtó pozícióból. Duplán érvényes ez a műanyagok esetében. Ezért is örülök annak, hogy térségünkben a kedvező irányú változások élére álltunk. Bízom abban is, hogy a V4-ek követni fognak bennünket. Készen állunk, hogy megosszuk tanácsainkat és tapasztalatainkat”

– jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

Minisztériumi elemzők szerint Szlovákia évente 14-ezer tonna nem csomagolás jellegű műanyag terméket hoz be, nagy részüket a szívószálak, tányérok, evőeszközök és egyéb készítmények teszik ki.

„Sajnos ezek alkotják a természetben eldobott szemét jelentős részét, például Szlovákia legrégebbi nemzeti parkjában is”

– tette hozzá a tárcavezető.

Miközben más műanyagoktól eltérően, ezeket könnyebb környezetbarát alternatívával helyettesíteni, például papírból készült vagy többször használatos termékekkel.

Fontos témája volt még a találkozónak annak megvitatása is, hogy milyen jelentős hatással vannak a beporzók az élelmiszertermelésre és az egész emberiségre. A legfontosabbak a méhek és lepkék, melyek a legveszélyeztetettebbek is. Európában a méhek 40, a lepkék 30 százalékát fenyegeti pusztulás. A visegrádi csoporton belül ez komoly téma, hiszen az EU-ban belül a V4-ek adják a méhészek és kaptárak 30 százalékát.

„Ezek a számok is azt mutatják, milyen erős lehet e tekintetben a térség pozíciója. Azt is jelentik, hogy a természet és táj védelme, illetve a természetes környezet állapota még mindig elég kedvező. Ezért a jövő egyik fő célkitűzése a hosszú távú védelem és a megfelelő irányítás biztosítása“

– zárta Sólymos.

Továbbra is hatékony lépéseket kell tenni azért, hogy a társadalom tudatosítsa, mennyire függ a beporzóktól és hogyan néz ki a méhek nélküli világ, értettek egyet a tárgyalópartnerek.

A találkozó végén Szlovákia miniszterelnök-helyettese és környezetvédelmi minisztere, Sólymos László jelképesen átadta a visegrádi négyek soros elnökségét a cseh környezetvédelmi minisztérium képviselőjének.

(-)