Műanyag zacskóval fojtották meg - most ez derült ki a feldarabolt újságíróról

Amerikai szenátorok szerint "nem is kérdés", hogy Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásának hátterében Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös állt. 

Műanyag zacskóval fojtották meg - most ez derült ki a feldarabolt újságíróról
Fotó: AP

A szenátorok azt követően nyilatkoztak az amerikai sajtó munkatársainak, hogy Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója kedden zárt körű tájékoztatót tartott a szenátus külügyi bizottsága, továbbá hírszerzési bizottsága tagjainak.  Bob Corker, a külügyi bizottság republikánus vezetője úgy fogalmazott: egy bírósági tárgyaláson "30 perc alatt" elítélnék gyilkosságért Mohamed bin Szalmánt. "Meg sem fordul a fejemben, hogy nem a trónörökös rendelte el a gyilkosságot" - mondta. Hozzátette, hogy szerinte a herceget mindvégig tájékoztatták a helyzetről. 

"Szándékosan vaknak kellene lenni, hogy ne azt a következtetést vonjuk le, a gyilkosságot MBS irányítása alatt álló emberek tervezték és követték el" - Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor fogalmazott így, az amerikai politikai életben MBS-ként emlegetett Mohamed bin Szalmán trónörökösre utalva. Graham "őrültnek" és "veszélyesnek" nevezte a herceget.

A CIA igazgatójának tájékoztatójára azt követően került sor, hogy a múlt héten több törvényhozó erőteljesen bírálta őt, mert nem vett részt azon a szintén zárt körű tájékoztatón, amelyet Mike Pompeo külügyminiszter és James Mattis, a védelmi tárca irányítója tartott a kongresszusban az ügyről.

A hírszerzés titkosított - bár részleteiben kiszivárgott - jelentése szerint Hasogdzsi meggyilkolásának hátterében Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös állhat. "Valószínűleg ő rendelte el (Hasogdzsi) halálát" - olvasható a jelentésnek az amerikai sajtóban nyilvánosságra került részletében. De a CIA óvatosan fogalmazott. "Hiányzik a közvetlen bizonyítékunk arra, hogy a herceg gyilkosságra adott parancsot" - olvasható a jelentésben.  Rijád mindig tagadta, hogy a hercegnek bármilyen formában köze lett volna a szaúdi újságíró október 2-án, Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán történt meggyilkolásához. 

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó kedden a The Wall Street Journal című lap egyik rendezvényén "gyűlöletes bűncselekménynek" minősítette a Hasogdzsi-gyilkosságot. Hozzátette azonban, hogy ez csak egyike azoknak a gaztetteknek, amelyek ebben az Egyesült Államok stratégiai érdekei számára fontos térségben megtörténnek. "Ez gyűlöletes bűncselekmény, ezt az elnök meg is mondta. De ebben a térségben gyűlöletes bűncselekményeket követ el Irán, Szíria és terroristák is" - fogalmazott Bolton.

A témához tartozik, hogy a török vezetés állandóan csepegtet bizonyos részleteket az üggyel kapcsolatban. Most legutóbb is így történt. Egy műanyag zacskóval fojtották meg Dzsamál Hasogdzsi szaúdi kormánykritikus újságírót Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. - ezt Recep Tayyip Erdogan jelentette ki a Hürriyet című, tekintélyes török napilap hétfői beszámolója szerint. A török államfő újságírók egy csoportjának beszélt erről az elnöki repülőgépen Paraguay felé, ahová a hétvégi Buenos Aires-i G20-csúcstalálkozó után ment.

"Ha szükséges, az ENSZ  elé visszük az ügyet, hogy a nemzetközi jog kerekedjen felül" - mondta Erdogan, hangsúlyozva, hogy Törökország a végére fog járni az esetnek. A török elnök nemzetközi problémának nevezte  a Hasogdzsi-ügyet, és felszólította a szaúdi hatóságokat, hogy tegyék világossá: ki adta a parancsot az újságíró meggyilkolására, és hogy hol van Hasogdzsi holtteste. "Azt akarjuk, hogy minden világos legyen" - jelentette ki Erdogan, aki biztosított afelől: Törökországnak nem áll szándékában az, hogy ártson a szaúdi királyi család tekintélyének.

A hétvégi G-20-csúcson Erdogan kifogásolta, hogy a Hasogdzsi-ügy nem szerepelt a találkozó napirendi pontjai között, és azzal vádolta a Buenos Aires-i csúcson jelenlévő Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörököst, hogy  távol akarja tartani országát az esettől. A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg hazája isztambuli főkonzulátusán, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették. Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy "dulakodás közben". Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten, hanem egy dulakodás következtében végeztek.

A The Washington Post című amerikai lap - amelynek Hasogdzsi munkatársa volt - november közepén azt írta: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) arra a következtetésre jutott, hogy a szaúdi trónörökösnek köze van az újságíró meggyilkolásához. Szalmán nem kifejezetten arra adott utasítást, hogy öljék meg az újságírót, de a CIA szerint meggyilkolása az ő jóváhagyásával történt - írta akkor a The Washington Post.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő  felszólította Szaúd-Arábiát, hogy tisztázza a Hasogdzsi-ügyet. "Tisztázni kell, hogy mi történt" - mondta Sánchez a CNN spanyol nyelvű kiadása által  sugárzott  interjúban Sokat segítene, ha a Hasogdzsi-üggyel kapcsolatos nyomozás nemzetközi védelemmel számolhatna hitelességének szavatolása érdekében - tette hozzá.

MTI