Mucus, a smeresek "érinthetetlenje" kapott a Hídtól egy lehetőséget, hogy tökös legyen, de ő köszöni, most nem él vele

A Híd képviselői csoportja tartózkodott annál a szavazásnál, amikor arról volt szó, a törvényhozás foglalkozni fog-e a Smer parlamenti alelnökével, Martin Glváčcsal, mert az meglehetősen bensőséges üzeneteket váltott a szlovák politika rémével, Marian  Kočnerrel. Bugár Béláék esélyt adtak a koalíciós partnerük politikusának. Glváč nem sokkal 17:00 óra előtt kiállt az újságírók előtt és azt mondta, majd később megmondja, mit tesz.

Mucus, a smeresek "érinthetetlenje" kapott a Hídtól egy lehetőséget, hogy tökös legyen, de ő köszöni, most nem él vele
Fotó: tasr

A Híd parlamenti frakciója azért tartózkodott, hogy "Glváč úrnak egy esélyt adjanak arra, hogy felelős döntést hozhosson - a koalíciós parner nyomása nélkül." - áll a Bugár Béla vezette párt egyetlen mondatban összegzett állásfoglalásában. Ami magyarul hozzávetőleg annyit jelenthet: Glváč kolléga, szépen mondj le a pozíciódról, vagy az ellenzék legközelebbi kezdeményezésekor már nem finomkodunk annyit.

Ahogy arról korábban írtunk, a parlamenti képviselők nem szavazták meg a rendkívüli ülés programját, amelynek egyetlen pontja Martin Glváč, a parlament alelnökének leváltása lett volna. Az ellenzék a Marian Kočner vállalkozóval folytatott állítólagos kommunikáció miatt indítványozta Glváč menesztését. 

Ahogy azt Glváč korábban ígérte, kedden délután kiállt az újságírók elé és tett néhány megjegyzést a Kočnerrel folytatott kommunikációja ügyében. Robert Fico, a Smer elnökének a társaságában csak annyit mondott, majd később jelezni fogja, milyen döntést hoz. De annyi biztos, hogy a politikus egyelőre nem akar beszélni a kočneres kommunikációról. A mellette álló pártelnök csak annyit jegyzett meg, hogy bárhogy is dönt a későbbiekben Glváč, ő azt tiszteletben fogja tartani.

Bugár már hétfőn jelezte, miután a bíróság elismerte Kočner és Glváč között váltott Threema-üzenetek eredetiségét, megváltozott a helyzet, a smeres politikusnak le kellene mondania.

(p)