Műholdak segítségével követné az erdőket fenyegető veszélyeket az EU

2023. november 22. - 17:26 | Külföld

Az Európai Bizottság szerdán olyan erdőmegfigyelő rendszer kiépítésére tett javaslatot, amely műholdak segítségével követhetné nyomon az olyan kockázati tényezőket, mint az éghajlatváltozás okozta erdőtüzek vagy az illegális fakitermelés.

Műholdak segítségével követné az erdőket fenyegető veszélyeket az EU
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

A brüsszeli testület felhívta a figyelmet: az erdők alapvető fontosságúak az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben, azonban az éghajlatváltozás és a fenntarthatatlan emberi tevékenység egyre nagyobb terheket ró rájuk.

A bizottság jogszabályjavaslata értelmében a testület erdészeti adatokat gyűjtene az uniós Copernicus Sentinel rendszerrel működtetett műholdakkal.

Jelenleg az erdők állapotáról, valamint az erdészeti erőforrások és szolgáltatások felhasználásáról rendelkezésre álló információk szétszórtak és hiányosak, az EU-ban található erdőkre vonatkozó adatok gyakran elavultak, és ez akadályozza, hogy a tagállamok felkészüljenek az éghajlat változásának veszélyekre. Egy átfogó nyomon követő rendszer kezelni tudja ezeket a hiányosságokat.

A példátlan számú erdőtűz harmadik éve okoz nagy környezeti és gazdasági károkat az EU-ban. Bár a tüzek 96 százalékát emberi tevékenység okozta, a helyzetet súlyosbítja az éghajlatváltozás miatt megnövekedett tűzveszély. Ez figyelmeztető jel arra nézve, hogy mit hozhat a globális felmelegedés az elkövetkező években.

MTI