Munka az van, csak nincs ki dolgozzon: Ezekre a pozíciókra szinte képtelenség embert találni

2021. október 28. - 10:12 | Belföld

Súlyos munkaerőhiányra figyelmeztetnek a foglalkoztatók: Pozsony, Kassa és Besztercebánya megyében az IT-dolgozók hiányoznak, Nagyszombat megyében a szerelőből, raktárosból, karbantartóból és eladóból van óriási hiány - írja a Pravda napilap.

Munka az van, csak nincs ki dolgozzon: Ezekre a pozíciókra szinte képtelenség embert találni
Fotó: TASR - illusztráció

Eladóból és raktárosból elsősorban a szupermarketekben van hiány. A munkáltatónak - mint például a Lidl vagy a Tesco - óriási problémát jelent betölteni a szabad állásokat, amiből sokkal több van, mint amennyien jelentkeznek rájuk. A helyzetet ráadásul nehezíti az is, hogy ebben a szektorban a legnagyobb a fluktuáció - tehát sok dolgozó csak rövid időt tölt ezeken a munkahelyeken.

Szlovákiában bruttó 1033 eurós átlagbérrel számolhatnak a hivatásos sofőrök, a szerelőmunkások pedig bruttó 1241 euróval, ám ebben a két szektorban is súlyos mértéket ölt a munkaerőhiány. A helyzet kissé ellentmondásos, hiszen egyrészt a járvány miatt megnőtt a munkanélküliség, ám ennek ellenére mintha senki nem akarna szerelőként vagy járművezetőként dolgozni.

A vendéglátás is hatalmas gondokkal küszködik, mert aki még tavaly otthagyta ezt a szektort, az már nem akar visszatérni, nehogy újra munka nélkül maradjon. Pincérből és szakácsból is jelentős a hiány.

Inkább a külföldiek

A helyzet odáig fajult, hogy a munkáltatók egyre több külföldit foglalkoztatnak. Sőt, egyes helyeken még előnyben is részesítik a nem szlovákiai jelentkezőket, mert a külföldiek nagyobb eséllyel töltenek el hosszabb időt egy munkahelyen, mint a hazaiak - akik könnyen továbbállnak, ha úgy alakul a helyzet.

Két szektor van, ahol a helyzet szinte katasztrofális: gépipari szerelőmunkásból jelenleg 9506 hiányzik, teherautó- és kaminsofőrből pedig 9129. A szállítmányozókat tömörítő szervezetek épp a vészharangot kongatják, és arra figyelmeztetnek, hogy ha nem sikerül sofőröket szerezni, a helyzet év végére akár az egész ország gazdaságát paralizálhatja.

Gyári segédmunkásból (bruttó 910 eurós átlagbér) 2900, targoncásból (bruttó 1248 eurós átlagbér 2794 hiányzik. A hegesztő munkások átlagosan bruttó 1413 eurót keresnek, belőlük és kéne majdnem 2800. Raktári munkásból (bruttó 1134 eurós átlagfizetés) 2606-ot tudnának azonnal felvenni a cégek, kőművesből (bruttó 984 eurós átlagbér) legalább 2000-re volna szükség, és 1921 szakács (bruttó 804 eurós átlagbér) is azonnal munkát tudna találni - ha volna belőlük.

A Szlovák Nemzeti Bank arra figyelmeztet, hogy a munkaerőhiány súlyos strukturális problémát jelent. Ez ugyanis a legnagyobb "fék", ami a szlovák cégek fejlődését gátolja, hiszen a vállalatok sokkal nagyobb ütemben fejlődnének, ha találnának munkaerőt a szabad pozíciókra.

(Pravda)