"Munkába jöttünk" - Így indokolták Galko emberei azt, hogy miért támogatták a rendkívüli ülést

2020. február 18. - 16:30 | Belföld

Mivel a kormánypárti Híd nem támogatta a Smer és az SNS által kezdeményezett rendkívüli rendkívüli parlamenti ülést, azt nem lehetett volna összehívni, ha Fico és Danko nem szereznek maguk mellé támogatókat az ellenzék soraiból. A Marián Kotleba-féle ĽSNS segített nekik ebben, ám nagy meglepetésre az SaS-es belviszályok után a liberálisoktól távozó Ľubomír Galko és emberei szintén megszavazták az ülés összehívását - amelyen a 13. havi nyugdíj létrehozása, a családi pótlék megduplázása, a sztrádamatricák eltörlése (magánszemélyek részére), valamint az Isztambuli Egyezmény elutasítása kerül napirendre.

"Munkába jöttünk" - Így indokolták Galko emberei azt, hogy miért támogatták a rendkívüli ülést
Ľubomír Galko (Fotó: SITA)

"Mi munkába jöttünk. Felelősségteljes képviselőként érkeztünk. Az emberekért vagyunk itt, és február 29-ig az emberekért leszünk, ahogy voltunk is az elmúlt választási időszakban. Amíg képviselők vagyunk, felelősségteljesen teljesíteni fogjuk a feladatunkat. Semmilyen politikai játszmákban nem veszünk részt" - magyarázta a sajtótájékoztatón Natália Blahová, miért szavaztak a rendkívüli ülés megtartása mellett.

Az SaS-ből kilépett, a február 29-i parlamenti választásokon a Demokrata Párt (Demokratická strana) színeiben induló jelöltek ezután hosszasan ecsetelték, milyen problémákat hallanak a nyugdíjasoktól, akikkel a kampány során találkoznak.

"Nem mi hívtuk össze ezt az ülést, a kampányról jöttünk ide dolgozni. A megtárgyalásra szánt törvényjavaslatok kétmillió embert érintenek. Mi pedig, mint a Demokrata párt képviselői meg fogjuk tárgyalni ezeket, függetlenül attól, hogy a választások előtt álllunk-e" - jelentette ki a képviselők szószólója, Ľubomír Galko, majd ő is az alacsony nyugdíjakról kezdett értekezni.

A Demokrata Párt a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján kb. 0,5 százalékos támogatottságon áll.

A rendkívüli ülés egyébként botrányos véget ért, miután az ellenzéki Spolu parlamenti képviselői testükkel barikádozták el a parlamenti pulpitust. Az ülést emiatt szerda reggelre kellett elnapolni.

(TASR/parameter)