Munkájukért és a földrendezésért vonulnak ismét a traktorosok a 63-ason (VIDEÓ)

Délután egy órakor a medvei benzinkúttól indult a traktorosok menete.

Munkájukért és a földrendezésért vonulnak ismét a traktorosok a 63-ason (VIDEÓ)
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

Munkatársunk Nagymegyeren járt, ahol hozzávetőlegesen 20 traktor vett részt a menetben, várhatóan út közben még csatlakoznak hozzájuk. Ez a menet a 63-ason halad egészen Dénesdig (Dunajská Lužná), érintve Dunaszerdahelyt és Somorját is, majd lekanyarodnak Csallóközcsütörtök irányába, és az 572-es, illetve egyéb másodosztályú úton jönnek majd visszafelé.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően most kevesebben indultak el, mint egy hónappal ezelőtt, amikor összesen csaknem 220-an értek be Somorjára (Medvétől kb. 50-en indultak útnak), erre azonban azért is lehetett számítani, mert a szántóföldeken már elkezdődtek, s javában zajlanak a munkák. Másrészt a márciusi egy csallóközi megmozdulás volt, míg a mai már országos, és déltől, néhol délelőttől számos helyen indultak útnak a traktorok, hogy a gazdák felhívják a figyelmet a mezőgazdaságban uralkodó áldatlan állapotokra, amit elsősorban a rendezetlen pótföldek, a földkiméréshez való jog állapota, továbbá a mezőgazdasági támogatások és az azokra rátelepedő alvilág eredményez.

UPDATE: 

A bősi úti felüljárónál a traktorok:

Helyszíni tudósítónk szerint mintegy nyolc percig tartott, míg a traktorkonvoj kisebb-nagyobb csoportokban elhaladt a felüljáró alatt, azt követően viszont dugó alakult ki a nagyabonyi letérőnél. Fél négy után értek be a traktorok Somorjára, ahonnan némelyek elindultak visszafelé, mások pedig továbbmentek Dénesdig.


Kapcsolódó cikk:

Matečná semmibe vette őket, a csalódott gazdák újra felvonulnak traktoraikkal a Csallóközben is

A gazdák április végén Kassán találkoztak a földművelésügyi miniszterrel, erre az alkalomra készítették el 18 pontos kiáltványukat, amelyből egy hat elsőrendű követelést tartalmazó listát adtak át Gabriela Matečnának (SNS). Ezek a következők:

  • A sürgős követelések közé tartozik, hogy állítsanak össze egy független nyomozócsoportot, az Európai Unió nyomozóinak a bevonásával, amely a támogatási csalásokkal fog foglalkozni.

  • A második követelésük az, hogy változtassák meg a mezőgazdasági földterületek megszerzéséről szóló törvényt. A törvénynek korlátozni kellene a birtokolható terület nagyságát, továbbá meg kellene szabnia, hogy azt csak olyan természetes személy kaphassa meg, aki állandó szlovákiai lakhellyel rendelkezik.

  • Harmadszor: Felül kellene vizsgálni, vagy el kellene törölni a Szlovák Földalapnak (SPF) a felhasználókkal eddig megkötött szerződéseit, továbbá a földosztásnak olyan korrekt és átlátható szabályait kellene kialakítani, amelyek értelmében előnyt élveznének a helyi, fiatal gazdák, illetve a kis mezőgazdaságok.

  • A negyedik követelés szerint létre kellene hozni a Mezőgazdászok Bizottságát a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai és tanácsadó partnereként.

  • Ötödször: Be kellene biztosítani, hogy az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) csak azoknak fizessen támogatást, akinek az adott földterület a tulajdonában van, vagy aki bérleti szerződéssel rendelkezik. 

  • Hatodikként pedig: Az eredeti földtulajdon helyett kimért pótföldek használatával kapcsolatos jelenlegi állapot megtartása annak érdekében, hogy az ilyen pótföldeken tisztességesen gazdálkodó mezőgazdászok jogbiztonsága javuljon. Az 1992 – 2007 között érvényes földevidencióhoz való visszatérés, a pótföldekre való állami garanciával

A miniszter asszony azonban végeredményben ignorálta a gazdákat, és arra hívta fel a figyelmet, rendezetlen ügyeikkel a bíróságokhoz, ügyészségekhez kellene fordulniuk. Ezért döntöttek úgy a gazdák és az őket képviselő szervezetek, hogy május negyedikén újabb tiltakozó felvonulást tartanak. Az Élő Vidék (Vidiek žije) nevű országos kezdeményezés, melyhez ugyanilyen névvel a csallóközi és csilizközi gazdák egy részét képviselő szervezet, illetve tőlük függetlenül helyi magángazdák is csatlakoztak, előre meghirdette az útvonalakat. Medve és Dénesd mellett Gútáról és Komáromból is indultak traktorok, továbbá Délnyugat-Szlovákiát illetően még Szeredről Pozsonyeperjes, majd Vásárút irányába. Részletek ITT.

(parameter)