A munkáltatók későbbre halaszthatják a biztosítás befizetését

2020. április 3. - 18:12 | Belföld

A munkáltatók és az önálló keresőtevékenységet folytató személyek egy része (SZČO) idén márciusban későbbre halaszthatja a szociális biztosítás és az egészségbiztosítási járulék előleg befizetését, valamint a kötelező nyugdíj-előtakarékossági befizetést.

A munkáltatók későbbre halaszthatják a biztosítás befizetését
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az összeg kifizetésére idén július 31-ig lesz lehetőség. Ha a munkáltató és az önálló keresőtevékenységet folytató személy eddig a terminusig befizeti a biztosítás megfelelő összegét, akkor nem kell szankciókra számítania. Ez a szociális biztosításról szóló törvénymódosításból derül ki, amelyet pénteken, gyorsított eljárásban hagyott jóvá a parlament.

A törvénymódosítást a Munkaügyi Minisztérium terjesztette elő az új típusú koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetre reagálva.

A biztosítás befizetésének elhalasztása azokat a munkáltatókat és önálló keresőtevékenységet folytató, kötelezően biztosított személyeket is érinti, akiknek a vállalkozásukból vagy más önálló keresőtevékenységükből származó nettó árbevételük legalább 40 százalékkal visszaesett. Az árbevétel-csökkenés kiszámításának módját a javaslat szerint a kormány határozza meg egy rendeletben. Az alkalmazottak által fizetett biztosítást, amelyet a munkáltató fizet be, a munkáltató továbbra is az eredeti időpontokban köteles befizetni.

Azok a munkáltatók, akiknek az alkalmazottai egészségügyi kockázattal járó munkát végeznek, a megadott időszakban szintén elhalaszthatják az önkéntes nyugdíjpénztári járulék befizetését. A javaslat továbbá arra is lehetőséget ad, hogy munkáltató később fizesse be az olyan alkalmazottakért fizetett önkéntes nyugdíjpénztári illetéket, akiknek a munkája az államigazgatási szervek közegészségügyi osztályának döntése értelmében a munkavégzés harmadik vagy negyedik kategóriájába tartozik. Ugyanez vonatkozik a táncosokra és a fúvós hangszereken játszó zenészekre is.

TASR