Munkanélküliség: e-mailben kérik a kérvényeket a hivatalok

2020. március 24. - 12:50 | Belföld

Februárban még nem volt érezhető a koronavírus-járvány hatása a munkanélküliségen, országos szinten csak századokkal nőtt az állástalanok száma. Várható azonban, hogy a március már sokkal rosszabb eredményeket hoz. A munkanélkülieknek azonban már nem kell személyesen jelentkezniük a munkaügyi hivatalban.

Munkanélküliség: e-mailben kérik a kérvényeket a hivatalok
Fotó: Paraméter

Az országos munka-, szociális és családügyi hivatal adatai szerint februárban 5,05 százalék volt a munkanélküliek aránya országos szinten, a Dunaszerdahelyi járásban ennek a fele, csak 2,24%-os volt a munkanélküliség. Országosan és járási szinten is emelkedett, de csak nagyon kis mértékben: járási szinten 0,02, országos szinten pedig 0,05 százalékponttal az előző hónaphoz képest.

Kérvények leadása - e-mailban

Márciusban viszont a koronavírus miatt elrendelt intézkedéseknek köszönhetően várhatóan megugrik az állástalanok száma. A hivatalok március elejétől lehetővé teszik a teljesen elektronikus kommunikációt, nem kell a hivatalokba látogatni azoknak, akik elveszítették állásukat.

„Március 10-től a munkaügyi hivatalok a kérvény személyes leadásának tekintik azt is, ha e-mailban hét napon belül elküldik - tájékoztatta a Paramétert Mária Hrehová, a hivatal munkatársa.

- A kérvény leadásának időpontjának az e-mail elküldésének napját tekintik.”

A kérvényt azonban nem lehet elektronikusan, az interneten kitölteni, előbb le kell tölteni a hivatal honlapjáról, ki kell nyomtatni, aláírni, és a beszkennelt, lefényképezett dokumentumot kell csatolni a levélhez. „A kitöltött kérvényt az ügyfél lakhelye szerinti hivatalba kell elküldeni - tájékoztatott Hrehová. - A hivatal ezt követően is elektronikusan fog kommunikálni az ügyféllel.” A kérvényhez mellékelni kell az elbocsátás igazolását vagy a munkaviszony felbontásáról szóló megegyezést.

Személyesen is lehet, de csak, ha nincs más megoldás

Aki nem tudja elektronikusan megoldani a kérvény leadását, az megteheti személyesen is, de számítani kell arra, hogy a hivatal csökkentett munkaidőben fogadja az ügyfeleket. „A hivatalokat reggel 8 és 11 óra között lehet csak látogatni – mondta Hrehová. –

Kérjük azonban az ügyfeleket, hogy alaposan mérlegeljék a személyes látogatást, inkább e-mailban vagy telefonon kommunikáljanak a hivatallal.”

A kérvényt azonban csak a hivatalok előterében, a recepción veszik át, sok helyen postaládát tettek ki a falra, ahova szintén be lehet dobni a kitöltött és aláírt űrlapokat. A hivatalba tilos a belépés gyerekekkel, kivéve például a gyámügyi eseteket, amikor a gyerekek megjelenése indokolt. A hivatal nem kéri a személyes látogatást a regisztráció után sem, később elég lesz elektronikusan elküldeni a munkakeresés igazolását is.

Dunaszerdahelyen is elektronikusan

A dunaszerdahelyi Munka-, szociális- és családügyi hivatal munkatársától megtudtuk, az emberek kihasználják az elektronikusan letölthető űrlapokat nemcsak a munkanélküliség bejelentése kapcsán, de más hivatalos elintéznivalójuk során is.

A munkanélküli nyilvántartásba való bejelentkezésre szolgáló űrlapot az egész járás területéről a következő e-mail-címre kell küldeni: ds@upsvr.gov.sk. A galántai hivatallal hasonlóan lehet kommunikáni, a címe: ga@upsvr.gov.sk.

Személyesen is megoldható

Amennyiben valaki mégis a személyes bejelentkezést választja, azt minden nap reggel nyolc és délelőtt 11 óra között teheti meg. Az illetékes egy zárt helyiségben tartózkodik, ablak választja el az ügyféltől, akivel egy telefonon keresztül beszél.

Az ügyfél elkerülheti a személyes érintkezést akkor is, ha nem elektronikusan küldi el kérvényét: a kitöltött és aláírt űrlapot bedobhatja a hivatal előterében elhelyezett postaládában. Hasonlóan működik az ügyintézés a hivatal somorjai és nagymegyeri kirendeltségén is: ott is délelőtt 8.00-11.00 között van ügyfélfogadás, és az ügyfelek ott is találnak postaládát, ahová bedobhatják a kérvényüket.

Elektronikus ügyintézés a Szociális Biztosítóban is

A munkanélküli-támogatást a Szociális Biztosító fizeti a jogosultaknak, de ezt is el lehet intézni elektronikusan. Előbb meg kell várni, amíg a munkaügyi hivatal igazolja a nyilvántartásba vételt, majd ezt a munkanélküli támogatás folyósításához szükséges kérvénnyel együtt el kell küldeni a Szociális Biztosító területileg illetékes kirendeltségébe. A két hivatal minden más ügyben is az elektronikus kommunikációt kéri az ügyfelektől.

- lpj, SzC -

 

Kérvény a munkanélküli nyilvántartásba való bejelentkezéshez itt.

Tájékoztatás és kérvény a munkanélküli támogatás folyósításához itt.