MUNKANÉLKÜLISÉG: Nagy csapás volt a tavaszi lockdown, a második hullám várhatóan kisebb károkkal jár majd

2020. november 21. - 12:56 | Belföld

A banki elemzők a munkaerőpiac jelenlegi állapotát megvizsgálva arra jutottak, hogy az ipari termelés már nincs veszélyben, és koronavírus második hulláma a munkanélküliek arányát is csak enyhén fogja növelni.

MUNKANÉLKÜLISÉG: Nagy csapás volt a tavaszi lockdown, a második hullám várhatóan kisebb károkkal jár majd
Fotó: TASR - illusztráció

A hivatalos októberi adatok alapján 7,35% a munkanélküliek aránya Szlovákiában. A járványidőszak előtt, 2020 februárjában ez az arány 5,05% volt.

"Úgy tűnik, hogy a járvány második hulláma enyhébb hatással lesz a gazdasági eredményekre, mint az első hullám" - véli az UniCredi bank elemzője, Ľubomír Koršňák.

A szakértő szerint az ipari termelés nincs veszélyben, és miután a tavaszi válságkezelő intézkedések már kinőtték "gyerekbetegségeiket", a második hullám már vélhetően akkor sem növeli jelentősen a munkanélküliséget, ha hosszabb ideig tart majd, mint a tavaszi.

Ami a külkereskedelmet illeti, az európai helyzet jelenleg stabil, és a kelet-ázsiai keresletet sem törte meg semmi.

Gazdasági nehézségek elsősorban abban a szférában veszélyeztetnek, amelyeket a kijárási korlátozás, illetve a bezárások sújtanak. Ilyen például az idegenforgalom vagy a vendéglátóipar.

A banki elemzők szerint a szolgáltatóiparban dolgozó idénymunkások állástalansága jelentősen növelheti majd a munkanélküliséget. Ugyanakkor egyelőre nem kell attól tartani, hogy az állástalanok aránya 10% fölé ugorjon, ahogyan arra az elemzők tavasszal számítottak. Sőt, az sem valószínű, hogy a munkanélküliségi arány idén 8% fölé emelkedik. A szakemberek várakozásai szerint azonban ez a szám 2021 első félévének végére 8,5 és 9% között lehet majd.

Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) elemzője szerint sem olyan negatív a helyzet, mint a tavaszi várakozások voltak. Viszont az biztos, hogy a járvány mérsékelten bár, de növeli az állástalanok számát.

"A járvány előtti időszakhoz képest magasabb munkanélküliségre számítunk, de ez a hazai és az európai gazdasági helyzettel is összefüggésben van. Jövőre sok múlik majd azon, mennyire sikerült fellendíteni a hazai és európai gazdaságot, és attól is, hogy a munkahelyek száma ideiglenesen, vagy tartósan csökken-e. A második hullámmal kapcsolatos korlátozások miatti bizonytalanság mértéke ugyanis még mindig magas" - nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Muchová.

(TASR/parameter)