A munkaügyi miniszter azt ígéri, az idén folyósítják a 13. havi nyugdíjat

2023. november 19. - 16:22 | Belföld

Peter Pellegrini, a parlament elnöke és a Hlas-SD párt vezetője még nem döntötte el, indul-e az elnökválasztáson. Ha ez megtörténne, a pártnak túl kell élnie. Ezt Erik Tomáš (Hlas-SD) munkaügyi miniszter nyilatkozta a Markíza Na telo című televíziós műsorában.

A munkaügyi miniszter azt ígéri, az idén folyósítják a 13. havi nyugdíjat
Erik Tomáš (TASR)

Tomáš szerint a párt nem tart attól, hogy Pellegrini elnökké választása után egyesül a Smer-SD-vel. „A választások megmutatták, hogy nagy különbségek vannak a Hlas és a Smer pártok között, de tudják, hogyan kell egymás mellett dolgozni” – szögezte le Tomáš.

Veronika Remišová (Za ľudí) parlamenti képviselő még nem tudta megmondani, indul-e az európai parlamenti választásokon. Remišová kijelentette, hogy soha nem működtek együtt a Smer-SD-vel vagy a Hlas-SD-vel, és semmilyen törvénnyel kapcsolatban nem is terveznek ilyet. Így válaszolt arra a kérdésre, hogy támogatnák-e a Smer-SD javaslatát, amely az azonos neműek gyermekvállalásának tilalmáról szól.

A második nyugdíjpillér jövőjéről még nem tárgyalt a munkaügyi miniszter. Állítása szerint nem változtatnak az alkotmányban a nyugdíjrendszer „hárompilléres“ jellegén. „Megvizsgáljuk például, hogy a második és harmadik pillér sikeres-e” – mondta Tomáš.

Tomáš szerint idén folyósítják az átlagnyugdíj összegének megfelelő tizenharmadik nyugdíjat. A rokkantok és özvegyek is megkapják ezt az összeget. „A jelenlegi szülői nyugdíjból egy centet sem veszünk el, hanem a szülői nyugdíjra szánt 315 millió eurós teljes összeget átutaljuk a 13. nyugdíjra szánt pénzhez” – magyarázta a miniszter. Hozzátette: a nyugdíjasok idén is „Matovič-féle szociális segélyt” kapnak.

Remišová a műsorban több hazugságra is rámutatott a 13. nyugdíj kifizetésével kapcsolatban. Így például arra, hogy a Hlas-SD megvezette az embereket, mert már az előválasztási kampányban tudták, hogy nem tudnak kifizetni 640 eurós 13. havi nyugdíjat.

TASR