Mutatjuk, eddig mennyi gyereket oltottak be az öt és tizenegy év közötti korosztályban

2022. január 14. - 09:11 | Belföld

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Intézete (NCZI) 6936 olyan 5 és 11 év közötti gyereket tart nyilván, akiket már beoltottak a COVID-19 betegség ellen.

Mutatjuk, eddig mennyi gyereket oltottak be az öt és tizenegy év közötti korosztályban
Fotó: TASR

További 527 gyereket regisztráltak a "váróterembe". Erről Alžbeta Sivá, az NCZI szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget csütörtökön.

"A vakcina tényleges hatékonysága az 5-11 éves korosztályban a becslések szerint 67,7 és 98,3 százalék közötti" - fűzte hozzá Sivá.

A védőoltás leggyakoribb mellékhatásai a Nemzeti Egészségportál (NZP) szerint az injekció beadásának helyén érzett fájdalom, bőrpír és duzzanat, fáradtság, fejfájás, izomfájdalom és hidegrázás. A mellékhatások általában enyhék vagy közepesen mérsékeltek, és rövid ideig tartanak.

"Fontos megjegyezni, hogy a vakcina előnyei ebben a korcsoportban is meghaladják a kockázatokat, különösen azoknál a gyerekeknél, akiket a COVID-19 súlyos lefolyása fenyeget" - tette hozzá Sivá. Egy nagyszabású vizsgálat kimutatta, hogy az 5 és 11 év közötti gyerekek körében a vakcina kisebb dózisa által kiváltott immunválasz hasonló, mint a 16 és 25 év közötti, teljes dózist kapó fiatalok immunválasza.

Az 5 és 11 év közötti gyerekek a Pfizer/BioNTech konzorcium speciálisan jóváhagyott vakcinatípusát kapják, amely mennyiségileg az idősebb gyermekek és felnőttek szokásos adagja egyharmadának felel meg. A vakcinát izomba adják be két adagban, három hét különbséggel.


(TASR)

Címkék: gyerekek oltása, NCZI