Mutatjuk, hétfőtől ki számít majd átoltottnak, 12 év alatt nem kell negatív tesztet felmutatni

2021. július 23. - 15:26 | Belföld

Pontosították hogy hétfőtől (július 26.) ki számít majd teljes védettséget élvezőnek – tájékoztatott Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője.

Mutatjuk, hétfőtől ki számít majd átoltottnak, 12 év alatt nem kell negatív tesztet felmutatni
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az számít majd átoltottnak, aki legalább 14 napja, de nem több mint 12 hónapja kapta meg a koronavírus elleni vakcina második adagját. Egyadagos vakcina esetében 21 napnak, de nem több mint 12 hónapnak kell eltelnie.

Átoltottnak számít majd az is, aki legalább 14 napja, de nem több mint 12 hónapja kapta meg az első adagot, amennyiben ezt a koronavírus-fertőzés leküzdését követő 180 napos intervallumban adták be.

Hétfőtől a 12 év alatti gyerekeknek nem kell negatív COVID-19 teszteredményt felmutatniuk azokon a helyeken, ahol ez jelenleg kötelező, például az akvaparkokban, a sporteseményeken vagy vendéglőben szervezett összejöveteleken.

A felső korhatárt korábban 10 évben állapították meg. „A hatályos rendelet értelmében 12 évre emeljük a korhatárt" - tette hozzá Račková.

Ugyancsak hétfőtől a Covid-automata szerint a megengedett maximális résztvevőszámot meghaladó tömegrendezvények esetében a negatív teszteredmények érvényességét 12 óráról 24-re hosszabbítják meg.

A szóvivő szerint negatív PCR- vagy LAMP-tesztet kell majd felmutatni, nem elegendő az antigénteszt. Ezt oltási igazolással lehet helyettesíteni, vagy olyan dokumentummal, amely azt igazolja, hogy átestünk a koronavírus-fertőzésen.


TASR/para