Mutatjuk, hogyan zajlik majd a tesztelés a Dunaszerdahelyi járás községeiben

2021. január 20. - 15:07 | Régió

Hosszas tanácskozás után a kormány január 17-én, vasárnap meghozta a döntést, miszerint újabb országos tesztelést kell végezni. A tesztelés időtartamát kilenc naposra bővítették, már január 18-án, hétfőn kezdetét vette, s egészen január 26-ig (kedd) eltart majd.  A Dunaszerdahelyi Járási Hivatal válságstábja kedden tanácskozott, átbeszélték a szervezés részleteit. Egy korábbi cikkünkben már közöltük a Dunaszerdahelyt és Bőst érintő részleteket, ezúttal pedig néhány község polgármesterével vettük fel a kapcsolatot, hogy megtudjuk, ők mikor tervezik a tesztelést.

Mutatjuk, hogyan zajlik majd a tesztelés a Dunaszerdahelyi járás községeiben
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvételei

Az egyházkarcsai faluházán két napon át lesz lehetőség a tesztelésre: szombaton reggel hét órától este nyolc óráig, illetve vasárnap reggel nyolc órától este hat óráig. „Ha ezzel segíteni tudunk a pozitív esetek kiszűrésében, a vírus terjesztésének meggátolásában, akkor megtesszük. Számunkra ez nem okoz problémát. A hétvégére már teljes mértékben fel vagyunk készülve. Nemcsak a helyi lakosokat várjuk, bárki beállhat hozzánk a sorba. A Jednota élelmiszerüzlettel például már megegyeztünk abban, hogy az alkalmazottai vasárnap jönnek teszteltetni. A tapasztalataink azt mutatják, hogy vasárnap már kevesebben jönnek a faluból, ezért is egyeztünk meg velük ebben a napban.

Az anyagiakat e tekintetben nem nézzük. Ha az emberek egészségéről van szó, akkor nem garasoskodunk”

– fejtette ki Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere.

Csallóközkürt különálló tesztelési helyszínként szeretne részt venni az országos tesztelésen. A MOM-státusz megszerzéséhez (mobil mintavételi helyszín) szükséges engedélyeztetési folyamat azonban egészen hosszadalmas, így egyelőre még nem vehetjük biztosra, hogy a község zöld utat kap. Van azonban B tervük is. Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva nem mennének át a rostán, akkor a körzeti központ kihelyezett tesztelési pontjaként fognak működni. A község polgármestere, Rabay Anikó bizakodva áll a dologhoz, reményei szerint nem lesz akadálya annak, hogy megkapják a MOM-státuszt.

„Fel vagyunk készülve, tehát a teszteléstől semmiképp nem állunk el. Az emberkék, akikkel az előző teszteléseket abszolváltuk, ezúttal is zokszó nélkül vállalták, hogy segítenek. Egy mintavételi pontunk lesz a helyi kultúrházban, ahol szombaton és vasárnap is reggel nyolc órától este nyolc óráig várjuk a polgárokat. Szombaton a helyi lakosokat részesítjük előnyben, mindenki mást szívesen látunk vasárnap”

– hangsúlyozta Rabay Anikó.

László Gábortól, Nagymad polgármesterétől megtudtuk, a község Dunaszerdahely kihelyezett tesztelési pontjaként fog működni. „Az engedélyeztetés még így is bonyolult folyamat. Ha MOM-státuszt szeretnénk magunknak, az még hosszadalmasabb lenne. Ezért döntöttünk úgy, hogy inkább Dunaszerdahely városával fogunk együttműködni. Nem akartuk kockáztatni, hogy kicsússzunk az időből. Az együttműködéshez szükséges szerződést még így sem tudtuk aláírni, azonban bízunk benne, hogy ezen mihamarabb sikerül változtatnunk. Az előző tömeges tesztelésektől eltérően ezúttal minden a polgármesterek nyakába szakad. A korábbiakban a katonaság felelt bizonyos dolgokért, az önkormányzat, mint együttműködő partner vett részt benne. Most viszont a mi feladatunk az egész folyamat levezénylése” – magyarázta a polgármester, majd hozzátette, terveik szerint vasárnap reggel nyolctól este hétig fog működni a mintavételi pontjuk, mely a helyi kultúrházban fog helyet kapni.

Ekecs kétnapos tesztelést tervez. Szombaton reggel nyolctól este nyolcig, vasárnap pedig reggel nyolctól este hatig lesznek nyitva a tesztelőhelyek. Ekecsen az általános iskola épülete, Apácaszakállason pedig a kultúrház biztosít helyszínt a mintavételhez. „A járási hivatal ajánlására tegnap a környező falvakkal együtt úgy döntöttünk, hogy a nagymegyeri tesztelőközpont alá csatlakozunk be” – mondta Polák László polgármester. Az önkormányzat nem határozott meg semmilyen sorrendet, a község lakosai maguk dönthetik el, mikor mennek el teszteltetni – természetesen a megadott működési időn belül. Bárki beállhat a sorba, senkit nem utasítanak el. Időközben igyekeznek majd informálni az embereket arról, hogy melyik mintavételi helyszínen mennyien vannak, ezzel elkerülve a felesleges várakozást.

„Krízishelyzet van, tehát mint önkormányzatnak, az a feladatunk, hogy maximálisan együttműködjünk az állami szervekkel és a járási hivatallal. Ezzel úgy hiszem, nincs is gond. A nagyobb problémát úgy hiszem, az egészségügyi dolgozók bebiztosítása jelenti, hiszen ők már így is túl vannak terhelve”

– nyilatkozta Polák László.

Lukács József, Csiliznyárad polgármestere kérdésünkre elmondta, egy mintavételi ponttal készülnek: a helyi kultúrházban kerítenek majd sort a tesztelésre, szombaton reggel nyolc órától este nyolc óráig. Ekecshez hasonlóan Csiliznyárad is Nagymegyer alá fog tartozni.

„Úgy gondolom, egymást kell kisegítenünk, ezért senkit nem küldünk el, ha helybéli lakos, ha nem, leteszteljük”

– húzta alá Lukács József, aki továbbá elmondta, gondolkodik az előzetes online időpontfoglalás bevezetésén, azonban egyelőre még nagy a kérdőjel benne ezzel kapcsolatosan. „Amennyiben úgy döntünk, bevezetjük ezt a módszert, mindenképpen értesíteni fogjuk róla a lakosságot.”

Baka községe Bős város kihelyezett tesztelési pontjaként, szombaton és vasárnap reggel nyolctól este nyolcig várja az iskola épületébe azokat, akik szeretnék elvégeztetni a koronavírus-tesztet. A hosszú sorok elkerülése érdekében a lakosok ABC-sorrendben lesznek beosztva, vagyis mindenki egy meghatározott időintervallumban veheti igénybe a tesztelési pontot, tette hozzá Bertalan György polgármester. A meghatározott sorrend természetesen nyilvánosságra lesz hozva, ahogyan az is, hogy nem csupán a helyiek vehetik igénybe a tesztállomást, hanem a más falvakból érkezők egyaránt. Az úgynevezett külsősöket este hat és este nyolc óra között várják.

Csilizradvány kétnapos tesztelést tervez a helyi kultúrházban, szombaton 8:00 és 20:00 óra között, vasárnap 8:00 és 18:00 óra között. A község Nagymegyerrel működik együtt.

„Előnyben részesítjük az állandó és átmeneti csilizradványi lakhellyel rendelkezőket. Az embereket házszám szerint fogjuk beosztani. Reményeink szerint ezzel elkerüljük a hosszadalmas várakozást”

– kezdte a község polgármestere, Janík Erzsébet. Az, hogy más falvak lakosait is fogják-e fogadni, a tesztek számától függ majd. „Amennyiben elegendő mennyiségű tesztet kapunk, természetesen senkit nem küldünk el, viszont, ha kevés lesz a tesztünk, akkor csak a radványiakat teszteljük le” – folytatta. Bár az elvégzett tesztek után ígért pénzösszeg nem biztos, hogy fedezni fogja az önkormányzat kiadásait, a polgármester úgy nyilatkozott, hogy a radványi lakosok egészsége érdekében ennek ellenére is egyértelmű volt a számukra, hogy beszállnak a tesztelésbe.

A lakosok kérésének megfelelően Csallóköznádasdon vasárnap zajlik majd a tesztelés. Reggel nyolctól tíz óráig az időseket részesítik előnyben, tíz és négy óra közt a helyi lakosokat várják, majd délután négy és hat óra között fogják elvégezni a más faluból érkezők tesztjét.

„Egyelőre nem tudjuk, hogy vajon megkapjuk-e azt a mennyiségű tesztet, amit rendeltünk. Éppen ezért a helyi lakosokat részesítjük előnyben, annak érdekében, hogy biztosan mindenkinek jusson a tesztből”

– fűzte hozzá Bóna Zsuzsa polgármester. Rendőrségi körzet alapján, Csallóköznádasd Bős egyik kihelyezett mintavételi helyszíne lesz.

Kisfalud Dunaszerdahely kihelyezett állomásaként egynapos teszteléssel készül: szombaton reggel nyolc és este nyolc óra között lesz lehetőség kihasználni az ottani tesztállomást. „Jöhetnek hozzánk más falvakból is, de előnyben részesítjük a kisfaludi lakosokat, az időseket, a kismamákat és az egészségkárosultakat. Tehát, ha sor alakul ki, akkor a következő lesz a menet: öt helyi lakos – egy ’külsős’. Az önkéntesek terén szerencsésnek mondhatom magam. Nagyszerű csapatom van, akik maguktól jelezték nekem, hogy ezúttal is szívesen jönnek segíteni” – informálta a Paramétert Mocsonoky Róbert polgármester.

Szlávik Cyntia