Mutatjuk, hol és meddig lesz vasárnaptól orvosi ügyelet

Július elsejétől, azaz vasárnaptól országszerte megszűnik az éjszakai orvosi ügyelet.

Mutatjuk, hol és meddig lesz vasárnaptól orvosi ügyelet
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Júliustól új rendszer szerint működnek majd a kórházi elsősegély-szolgálatok: az orvosi ügyelet már nem lesz elérhető egész éjszaka.

Az elsősegély-szolgálat munkanapokon 16 és 22 óra között működik majd a térképen feltüntetett városokban. Az egészségügyi minisztérium kedden nyilvánosságra hozta, hogy az aktuális információk szerint mely városokban működik majd orvosi ügyelet.

Kékkel a felnőttek, pirossal a gyerekek számára működtetett elsősegély-szolgálatok láthatók

Ez alapján az ország délnyugati részén vasárnaptól csak Dunaszerdahelyen, Komáromban, Galántán és Vágsellyén lesz elsősegély-szolgálat felnőttek és gyermekek részére, ez a lista azonban az elkövetkező napokban még bővülhet.

Az egészségügyi tárca álláspontja szerint a változtatás célja, hogy megnöveljék az egészségügyi ellátás hatékonyságát. Az orvosok szakszervezete azonban élesen bírálja az új rendeletet – szerintük 22 óra után így nem lesz biztosítva a megfelelő orvosi ellátás.

Az elsősegély-szolgálat idejének lerövidítésével kapcsolatban a minisztérium a statisztikákra hivatkozik. „A statisztikák szerint 22 óra után szinte senki sem járt elsősegély-szolgálatra“ – áll a tárca közleményében.

Mindez azt jelenti, hogy vasárnaptól a páciensek 22 óra után kénytelenek lesznek a kórház sürgősségi osztályán segítséget kérni életveszély, illetve súlyos sérülés, szívinfarktusgyanú, erős vérzés vagy súlyos allergiás reakció esetén.


(DenníkN/para)