Mutatjuk, hol és meddig lesznek nyitva a készültségi gyógyszertárak

2018. június 2. - 16:18 | Belföld

Andrej Kiska államfő szerdán aláírta a gyógyszerekről szóló törvénymódosítási javaslatot.

Mutatjuk, hol és meddig lesznek nyitva a készültségi gyógyszertárak

Az új törvény szerint június 15-től minden járásban legalább egy készültségi gyógyszertár áll majd az emberek rendelkezésére, naponta 22:30-ig.

Ez azt jelenti, hogy június közepétől fél órával tovább lesznek nyitva a készültségi gyógyszertárak, mint az elsősegély-szolgálat.

Az egészségügyi minisztérium eredetileg azt javasolta, hogy az elsősegély-szolgálathoz hasonlóan a készültségi gyógyszertárak is 22 óráig legyenek nyitva, Juraj Blanár (Smer-SD) képviselő azonban fél órával hosszabb nyitvatartást javasolt. Ezáltal az elsősegély-szolgálat utolsó páciensének is lesz ideje kiváltani a felírt gyógyszer – akkor is, ha a gyógyszertár nem a rendelő épületében, hanem a város másik részén található.

Az egészségügyi tárca az eredeti tervek szerint módosította volna a magángyógyszertárak működésének feltételeit, később azonban a minisztérium megváltoztatta a javaslatot. Eredetileg úgy módosították volna a törvényt, hogy kizárólag gyógyszerészek üzemeltethettek volna gyógyszertárat, később azonban ezt az elképzelést nem érvényesítették.

Szlovákiában a jelenleg működő gyógyszertárak csaknem felét laikusok, tehát nem gyógyszerészek üzemeltetik. Az érvényben lévő törvény alapján bármilyen jogi személy üzemeltethet gyógyszertárat, abban azonban tapasztalattal rendelkező gyógyszerésznek kell dolgoznia.

A törvénymódosítás által változik továbbá a gyógyszerek sürgősségi kiadásának rendszere, amely 2017 áprilisától működik. A beszállítóknak 48 órán belül kézbesíteniük kell a gyógyszereket a megrendelő gyógyszertárba. Az új törvény szerint hétvégén és munkaszüneti napokon ez a határidő a legközelebbi munkanap.

A sürgősségi rendszer célja, hogy a gyógyszerek könnyebben hozzáférhetőek legyenek. Amennyiben a beszállító vagy a gyártó nem képes 48 órán belül bebiztosítani a páciens számára a gyógyszert, nagyon magas, akár 100 ezer eurós büntetést is kaphat.

A minisztérium egyúttal szigorítja a gyógyszertárak közti gyógyszerszállítás feltételeit. Ezáltal azokat a csalókat igyekszik kiszűrni, akik a szállítást kihasználva próbálják külföldre juttatni a gyógyszert.

TASR/para