Mutatjuk, kik és hogyan regisztrálhatnak az oltás harmadik adagjára

2021. október 14. - 13:55 | Belföld

Szerdától lehet regisztrálni a COVID-19 betegség elleni vakcina harmadik adagjára. Az oltás önkéntes, első körben a legyengült immunrendszerű betegek igényelhetik.

Mutatjuk, kik és hogyan regisztrálhatnak az oltás harmadik adagjára
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az Országos Egészségügyi Információs Központ (NCZI) az egészségbiztosítók listái alapján tegnaptól minden érintettnek SMS-üzenetet küld. Miután megérkezett az SMS, az érdeklődők a www.korona.gov.sk vagy a www.vakcinacia.nczisk.sk oldalon regisztrálhatnak.

Regisztálni csak azok tudnak, akik megkapták az SMS-t, illetve az SMS bemutatása után regisztráció nélkül is beadható a vakcina az oltóközpontokban.

Azoknak a betegeknek, akik nem kapnak SMS-üzenetet az NCZI-től, de olyan diagnózisuk van, ami alapján jogosultak a harmadik oltásra, fel kell keresniük kezelőorvosukat, aki, miután megvizsgálja őket, kiállítja a beutalót. Ezután regisztráció nélkül jelentkeznek az oltóközpontban vagy az oltást végző orvosnál.

A harmadik oltás csak négy héttel a második után adható. „Azt tanácsoljuk minden érintettnek, hogy a harmadik oltás előtt konzultáljon a kezelőorvosával.”

Eliášová hozzátette, hogy az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények lakói hat hónappal a második oltás után kaphatják meg a harmadikat. „Akik átestek a COVID-19 betegségen, és megkapták a vakcina mindkét adagját, egyelőre nem oltják a harmadikkal."

Miután az érintett megkapta az SMS-üzentet, a regisztrációhoz szüksége lesz az identifikátorra (általában a személyi szám – rodné číslo), valamint a PIN-kódra, amit az illető az első regisztráció során kapott az visszaigazoló SMS-üzenetben vagy e-mailben.

A páciens ezt követően kapja meg az időpontot és a helyszínt, ahol felveheti a harmadik oltást.

Ugyancsak már jogosultak az oltás harmadik adagjára a kórházakban dolgozó egészségügyi alkalmazottak, valamint a szociális otthonokban élő személyek. Őket mobil oltócsapatok oltják, a regisztrációjukról pedig az intézmény gondoskodik.


(parameter)

Címkék: oltás, harmadik oltás