Mutatjuk, leggyakrabban milyen tünetekkel jelentkezik az omikron variáns

2021. november 29. - 15:32 | Tech

Angelique Coetzee dél-afrikai orvos az elsők között volt, aki a világon azonosította a koronavírus omikron variánsát. Állítása szerint a mutáció egyelőre enyhébb tünetekkel jár, a fertőzöttek pedig többnyire otthon lábadoznak.

Mutatjuk, leggyakrabban milyen tünetekkel jelentkezik az omikron variáns
Fotó: TASR/AP

Coetzee elmondta, november 18-án egy személy érkezett a klinikájára, aki már két napja nagy fáradékonysággal küzdött, emellett a feje és az egész teste fájt. Ezt a kezdetleges vírusfertőzés gyakori tüneteiként azonosította, majd a pácienssel koronavírus-tesztet végeztetett, ami pozitív eredményt mutatott – akárcsak a családja többi tagjának. Aznap további személyek érkeztek a klinikára hasonló tünetekkel.

Az orvos szerint nagyon enyhe tünetekkel jelentkezik az omikron variáns, a páciensek így otthon is lábadozhatnak. A delta variánssal szemben az omikronnal fertőzötteknél eddig nem igazolták a szaglás és az ízlelés elvesztését, valamint az oxigénszint sem csökkent jelentősen a vérükben. A páciensek emellett leggyakrabban egy-két napig tartó erős fáradékonyságra, fejfájásra, valamint az egész testben érzett fájdalomra panaszkodtak.


(tvnoviny.sk)