Mutatjuk, mely üzletláncokban van a legtöbb és a legkevesebb hazai élelmiszer

2022. június 14. - 16:19 | Belföld

A szlovák élelmiszerek aránya a hazai üzletek polcain 2022-ben átlagosan elérte a 42,3%-ot, ami éves szinten 0,9 százalékpontos növekedést jelent. Ez a Go4insight ügynökség felméréséből derült ki, amely Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) megrendelésére készült.

Mutatjuk, mely üzletláncokban van a legtöbb és a legkevesebb hazai élelmiszer
Fotó: TASR - illusztráció

A 2011 óta végzett hosszú távú mérések azt mutatják, hogy a szlovák élelmiszerek aránya 2017-ig folyamatosan csökkent (37,2%), mígnem 2018-ban ismét növekedni kezdett. A szlovákiai termékek aránya immár ötödik éve folyamatosan növekszik, átlagosan évi egy százalékponttal.

A felmérés szerint a COOP Jednota üzleteiben (55,2%) a legmagasabb a hazai élelmiszerek aránya, majd következik a Fresh (50,4%) és a CBA (49,5%). A legkevesebb szlovákiai terméket a Lidl üzletlánc forgalmazza (32,6%).

A hazai termékek forgalmazásának arányát nagymértékben meghatározza az üzlet formátuma is. A felmérés szerint a legnagyobb arányban a kisboltokban találunk szlovákiai termékeket, ezt követik a szupermarketek és a hipermarketek. Ez az arány a diszkont üzletekben a legalacsonyabb.

Ami az egyes konkrét terméktípusokat illeti, a tej (73%), az ásványvizek (64%), valamint a bor, a sör és a tejtermékek (52%) kategóriájában találunk a legtöbb hazai terméket az üzletekben. A legkevesebbet az olajak (12%), a nem csokoládé édességek (13%), a konzerv termékek (19%) és a csokoládék (22%) kategóriájában találunk.

Regionális bontásban Besztercebánya megyében (48%) van a legtöbb hazai élelmiszer az üzletek polcain, majd következik Eperjes megye (47%) és Zsolna megye (46%). Ez az arány Nagyszombat megyében (35%) és Pozsony megyében (36%) a legalacsonyabb.


(TASR)