Mutatjuk, mennyi háztartás van lefedve optikai kábellel Szlovákiában

2021. november 11. - 15:19 | Tech

A szabályozó hivatal vezetője, Ivan Marták az ITAPA konferencián kijelentette: a szlovák háztartások több mint fele már le van fedve optikai hálózattal Szlovákiában.

Mutatjuk, mennyi háztartás van lefedve optikai kábellel Szlovákiában
Fotó: Pixabay - illusztráció

Miközben Marták arra számít, hogy a szolgáltatók befektetési „étvágya” hamarosan elfogy, és anyagi ösztönzésre lesz szükség az optikai hálózat további kiépítéséhez, a Telekom azt állítja, hogy már megközelíti az egymillió háztartást a lefedettség mértéke, és nem tervezik az további kiépítés leállítását – írja a zive.aktuality.sk.

Az O2 azzal érvel, hogy nem feltétlenül szükséges mindenütt a vezetékes optikai hálózat, hiszen a jövőben a vezeték nélküli megoldásnak is több gigabites sebességet kell hoznia.

Marták elmondta, hogy az optikát ma már a távközlési infrastruktúra olyan típusának tekintik, amely legalább a következő húsz évben minden olyan csatlakozási követelményt teljesít, amelyet jelenleg el tudunk képzelni.

„Becsléseink szerint a szlovák háztartások lefedettsége valahol 52 és 55 százalék között mozog. Szlovákiának azonban van egy olyan hátránya, hogy heterogén országnak tekinthető – a lakosság eloszlásának aránya a falvakban és a városokban körülbelül 50:50” – mondta Marták, hozzátéve, hogy a kisebb települések lefedése igényesebb.

A szakértő szerint az is problémát jelent, hogy a vásárlók igyekeznek a legkisebb csomagokra előfizetni, amely alacsonyabb internetsebességgel jár. Emellett pedig bár elérhető lenne az optika, gyakran mégsem olyan szolgáltatást választanak, amely ezt tartalmazza.

Az optikai hálózat kiépítéséhez uniós forrásra is szükség lehet. Marták szerint a villanyoszlopokra függeszthető optika modellje sem rossz megoldás, ez ugyanis lényegesen olcsóbb és gyorsabb lenne a kivitelezése is.

Marek Chovanec, a Telekom képviselője elmondta, hogy az optikát részesítik előnyben, nem pedig a vezeték nélküli kapcsolatot, ezért szeretnék azt a lehető legtöbb háztartás számára elérhetővé tenni.

Chovanec nem értett egyet Marták véleményével, miszerint az üzemeltetőknek már nem éri meg további településeken anyagi támogatás nélkül kiépíteni az optikai hálózatot. Hozzátette, a Telekom még legalább néhány százezer háztartás lefedésére lát lehetőséget.


(zive.aktuality.sk)