Mutatjuk, mennyivel lesz drágább az idei karácsony a tavalyinál

2022. november 21. - 08:27 | Belföld

A drágulás sokak tervét keresztülhúzta Szlovákiában, aminek az lett a vége, hogy már most tudják, idén visszafogottabb karácsonyban lesz részük. Idén az ünnepi vacsora akár 30 százalékkal is többe kerülhet, mint egy évvel ezelőtt – írja a TV Noviny.

Mutatjuk, mennyivel lesz drágább az idei karácsony a tavalyinál
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az elemzők szerint decemberben a kenyér 30, a hús pedig 34 százalékkal lesz drágább, mint tavaly ilyenkor. A karácsonyi ponty ára átlagban 18 százalékkal nő. A becslések szerint az étolaj ára éves szinten 56 százalékkal nő, a gyümölcsé harmadával, a zöldségé pedig egy picit ettől is többel.

Idén az emberek visszafogottabb karácsonyt terveznek, a felmérések szerint a háztartások kétharmada tervezi meghúzni a nadrágszíjat. Az embereknek mindössze az egyharmada tervez ugyanannyit költeni az ünnepekre, mint tavaly, de csak 2 százalékuk készül gazdagabb karácsonyra.

Idén még egy hónapban sem növekedtek olyan ütemben az árak, mint októberben. A megközelítőleg 15 százalékos infláció miatt jóval mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk.

Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint Szlovákiában az emberek 34 százaléka az ajándékokon, 14 százaléka az ételen, és kb. ugyanennyi a szórakozáson és a téli kiránduláson tervez spórolni.


(tvnoviny.sk)