Mutatjuk, mi kell a Paxlovid és a Lagevrio felírásához

2022. augusztus 22. - 16:14 | Belföld

Bármilyen hivatalos tesztelőponton elvégzett antigénteszt is elég a COVID-19 elleni Paxlovid és Lagevrio gyógyszer felírásához, ahol igazolást állítanak ki erről – tájékoztatta a TASR-t az egészségügyi minisztérium. A gyógyszerek felírásához korábban PCR-tesztre volt szükség.

Mutatjuk, mi kell a Paxlovid és a Lagevrio felírásához
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„A gyógyszer szedése előtt hivatalos tesztelőhelyen végzett pozitív antigéntesztre vagy PCR-tesztre van szükség” – közölte a tárca. Az odahaza elvégzett antigéntesztet nem fogadják el. A változást azután vezették be, hogy a múlt héten 20 799 doboz Paxlovid gyógyszer érkezett Szlovákiába.

A minisztérium magyarázata szerint bár a szóban forgó gyógyszerekből elegendő van, el akarják kerülni a korábbi negatív jelenségeket. „Ilyen volt például, hogy előre felhalmozták a gyógyszert, mivel a betegség igazolása nélkül lett felírva” – közölte a tárca.

A Paxlovidot a kockázatos csoportba tartozó betegeknek szánják. „A veszélyeztetett csoportba tartoznak például a 60 évnél idősebb páciensek, a krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a súlyos cukorbetegségben szenvedők, a neurológiai páciensek, a krónikus tüdőbetegek vagy az artériás magas vérnyomásban szenvedők” – tájékoztatott a minisztérium. A Lagevrio gyógyszer a közlemények szerint rendelkezésre áll a kórházakban.


TASR