Mutatjuk, milyen összefonódások vannak Kaliňák és Bašternák között!

2016. június 10. - 12:59 | Belföld

Ladislav Bašternák feltételezett milliós adócsalásának eltussolása miatt akarták leváltani a héten Robert Kaliňákot.

Mutatjuk, milyen összefonódások vannak Kaliňák és Bašternák között!
A belügyminisztert kedden a vállalkozó adócsalás gyanúját ébresztő ügyének eltussolása miatt akarták leváltani (Fotó: SITA)

A SME utánajárt, mi a közös a múltjukban. Kaliňák ugyanis a múlt héten a Hospodárske Noviny egy tévéadásában azt állította, hogy ugyan ismeri őt, de már évek óta nincsenek közelebbi viszonyban, az pedig, hogy a szomszédja lenne, mint az a médiában megjelent, szerinte nem igaz. Lássuk csak!

Ismert, ugye, hogy Robert Fico bérel lakást a Bonaparte luxuskomplexumban, amelyet Bašternák cége épített.

Kaliňák ezek szerint jobban áll, ugyanis neki van sajátja. Szomszédja az egyébként ügyvéd Kaliňáknak az ilyen körökből ismert Marek Turčan, aki pedig Bašternák üzlettársa.

Kaliňák 2008. április 29-én vásárolta a luxuslakását a pozsonyi Sklenárska utcában, ahol a mai napig lakik. Egy nappal korábban vásárolta meg ugyanitt a két szomszédos lakást Turčan cége, a B.A. Haus.

Nem egész egy hónappal ezután Turčan cégének igazgatótanácsába bekerült Bašternák. Egészen 2013 októberéig volt a tagja.

Turčan és Bašternák ma két további cégben dolgozik együtt. A Vega Plus nevű társaságuk például egy hotelt is működtet Donovalyn, a KLM Group pedig lakóházat épít a pozsonyi Vajnorskán. Ezeknek a cégeknek a harmadik társtulajdonosa egy bizonyos Ľubomír Múčka, akinek egy másik cége ugyanott székel, mint a Smer. Ezt a cégét a smeres parlamenti alelnök, korábbi védelmi miniszter, Martin Glváč barátnőjével, Soňa Chanečkovával működteti.

További érdekesség, hogy

Turčan a cégjegyzék szerint a pozsonyi, ligetfalui Haan utca 17 szám alatt lakik. Itt található egy lakóház, melyben egy második emeleti lakást birtokol. Ugyanez a cím van feltüntetve viszont Kaliňák neve mellett is a cégjegyzékben, csakhogy neki ott nincs saját lakása.

A már említett Bonaparte komplexumban három lakást is birtokol Turčan Metis Consulting nevű vállalata. Az Aktuality.sk információi szerint ezek egyike közvetlen szomszédja annak a lakásnak, amelyet Fico bérel ott.

A már említett B. A. Haus nevű cégnek, amely Kaliňák lakása mellett vásárolt meg két másikat, a Miletičova 23 alatt volt a székhelye abban az időben, amikor Bašternák elnökségi tag volt. Ugyanezen a címen működött akkoriban a Steam & Coffee étteremhálózat egy egysége. Erről pedig azt kell tudni, hogy a tulajdonosa nem más, mint Kaliňák és Ján Počiatek.

Turčannak egy további cégének, a Bratislava Trade Center igazgatótanácsában Počiatek 2002 és 2006 között tag volt, 2002-ben nyolc hónapot pedig Kaliňák volt az elnöke.

Kaliňák és Turčan egykor ugyanannál az ügyvédi irodánál kezdte pályafutását. Abban az időben, amikor Počiatek pénzügyminiszter volt, az első Fico-kormány idején, Turčan ügyvédi irodája képviselte a tárcát a Tipos-ügyben. Erről azt kell tudni, hogy a bíróság 14,1 millió eurós kártérítést rótt ki a minisztérium alá tartozó Tiposra. Ezt a pénzt a ciprusi, homályos hátterű Lemikon nevű cégnek kellett kifizetniük, amiért 1996 és 2002 között illetéktelenül használta a Lemikon tulajdonában lévő Športka, Šanca és Mates megnevezéseket a saját szerencsejátékaira.

A Majeríková-Koštial-Turčan & Partners iroda azt javasolta a pénzügyminisztériumnak, hogy fizessenek 2 milliárd korona kártérítést, és tekintsenek el a fellebbezéstől. Ez az összeg 66,4 millió eurót tett volna ki. Ebbe végül nem mentek bele, miután pedig kirobbant a botrány a Tipos körül, a bíróság az állam javára döntött.

Elmondható tehát, hogy Kaliňák és Bašternák közti legfőbb csatorna elsősorban előbbi szomszédja, utóbbi fő üzlettársa, Marek Turčan.

(SME/para)