Mutatjuk, novemberben mi volt a leggyakoribb halálok Szlovákiában, sokkal kevesebb áldozatot követelt a rákbetegség

2021. december 28. - 10:56 | Belföld

Novemberben összesen 7167 elhalálozás történt Szlovákiában, ezek többségét (36 százalék) pedig szív- és érrendszeri megbetegedés okozta. Az elmúlt ötévi átlaghoz képest ez az ötödével több – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal.

Mutatjuk, novemberben mi volt a leggyakoribb halálok Szlovákiában, sokkal kevesebb áldozatot követelt a rákbetegség
Fotó: TASR

A második leggyakoribb a Covid-19 okozta elhalálozás volt, ami 1443 személy halálát okozta. Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népesedésstatisztikai főosztályának igazgatója elmondta, hogy havi szinten megháromszorozódott a Covid-19 okozta elhalálozás. „Novemberben minden ötödik elhalálozást közvetlenül a vírus okozott. Tavaly novemberhez képest most 200-zal több ember halálát okozta a covid” – mondta Podmanická.

A Covid-19 okozta elhalálozás terén évközi viszonylatban majdnem 90 százalékos növekedést jegyeztek fel a produktív korosztályba (15-64) tartozó személyek körében. Míg tavaly novemberben a 75 éven felüliek alkották a vírus halálos áldozatainak többségét, addig idén novemberben ezek aránya kevesebb mint a felét (48 százalék) tette ki.

Regionális szinten Trencsén megyében okozta a legtöbb elhalálozást a Covid-19 (27 százalék), míg a legkevesebbet Nyitra és Nagyszombat megyében, ahol minden hatodik elhalálozást okozott a koronavírus. Emellett mindkét régióban csak a harmadik leggyakoribb halálok volt a Covid-19.

Országos szinten a harmadik leggyakoribb a légzőrendszeri megbetegedés okozta elhalálozás volt, ami 1123 áldozatot követelt (16 százalék). Az elmúlt öt évben az összes halálok közül ez a csoport nőtt a leggyorsabban. A negyedik helyen a daganatos megbetegedés okozta elhalálozás áll, ami szeptembert és októbert nem számítva 2021 eleje óta kevesebb halálos áldozatot követelt, mint az ötéves átlag. Novemberben több mint ezer személy halálát okozta (14 százalék). Az adatok szerint tehát a rák különböző formája majdnem 11 százalékkal kevesebb ember halálát okozta novemberben, mint az elmúlt években.

Kapcsolódó cikk:
Lesújtóak a novemberi halálozási adatok Szlovákiában

TASR/para