Mutatjuk, pontosan hol kell továbbra is szájmaszkot viselnünk

2021. július 27. - 11:42 | Belföld

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) emlékeztet, hogy bár Szlovákia összes járása továbbra is zöld besorolású a Covid-automata szerint, tehát megfigyelési fázisban van, továbbra is be kell tartani bizonyos előírásokat, köztük a kötelező maszkviselést.

Mutatjuk, pontosan hol kell továbbra is szájmaszkot viselnünk
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A hivatal szóvivője, Daša Račková figyelmeztet, továbbra is kötelesek vagyunk eltakarni a felső légutakat a beltéri helyiségekben, a tömegközlekedési eszközökön és akkor is, ha taxival utazunk.

„A reszpirátorokon kívül használhatunk szájmaszkot, sálat vagy kendőt. A tömegrendezvényeken is kötelező a maszkviselés, abban az esetben is, ha azt a szabadban tartják” – tette hozzá.

A maszkviselés kötelessége alól kivételt képeznek a hat év alatti gyerekek, az óvodában lévő gyerekek, a súlyos autista spektrumzavarban szenvedők, közepesen súlyos és súlyos mentális betegek vagy hallássérültek. Nem kell továbbá maszkot viselniük azoknak, akik sporttevékenységet végeznek, a menyasszonynak és a vőlegénynek az esküvői szertartáson, művészeknek előadás vagy forgatás közben és a jelnyelvi tolmácsoknak munkavégzés közben.

Abban az esetben sem kell eltakarni a felső légutakat, ha az alkalmazott munkavégzés közben egyedül tartózkodik a helyiségben. Az éttermekben arra az időre válhatunk meg a maszktól, amíg fogyasztunk. A fürdők, akvaparkok, wellnessek látogatóinak sem kell maszkot viselniük – sem beltéren, sem a szabadban.


(TASR)