Mutatjuk, várhatóan mennyivel lesz magasabb a villanyszámla az áremelés után

2021. augusztus 26. - 09:05 | Belföld

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerint is elkerülhetetlen a lakossági áram drágulása.

Mutatjuk, várhatóan mennyivel lesz magasabb a villanyszámla az áremelés után
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A miniszter becslése szerint a villanyáram 1,5-1,7 centtel lesz drágább kilowattóránként, ami azt jelenti, hogy átlagos fogyasztás esetén évi 35-40 euróval leszünk kénytelenek többet fizetni a villanyáramért.

Sulík szerint egy átlagos fogyasztású háztartás (2,27 megawattóra/év) legfeljebb 10 százalékos áremelésre számíthat.

Az árakat az állam is befolyásolhatja az elosztási díjak csökkentésével, illetve a megújuló energiaforrásokból származó energia támogatásával.

„Igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni az áremelést, de nem tudjuk teljes mértékben megfékezni” – nyilatkozta Sulík

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy 2022-ben a lakossági áram ára akár 15%-kal is emelkedhet a mostani árfekvéshez képest.

"Már korábban is nyíltan kimondtuk a szlovák nyilvánosság előtt, hogy az elektromos áram tőzsdei áremelkedése 2022-ben hatással lesz a szlovák fogyasztói árakra, és az emelkedés valószínűleg akár 15 %-os is lehet" - jelentette ki az áremelés kapcsán Radoslav Igaz, az ÚRSO elnöke.

"Szívesen hangsúlyoznám, hogy az ÚRSO nem képes befolyásolni az áram tőzsdei árát. Azonban következetes regulációval az ÚRSO képes befolyásolni azokat az összetevőket, amelyek a végső fogyasztói ár egy részét képezik, mint például a rendszerhasználati, a szállítási vagy a terjesztői díjak, és ezen már jelenleg is keményen dolgozunk" - tette hozzá az Árszabályozási Hivatal vezetője.


(DenníkN)