A művészet világának mekkájában a csallóközi Kún Kelemen Melinda (FOTÓK)

2022. szeptember 21. - 22:21 | Kultúra

A művészeti ősz kiemelkedő színfoltja az ART Vienna nemzetközi művészeti vásár, amelynek a schönbrunni Orangerie adott otthont az elmúlt hétvégén. A vásárnak szlovákiai magyar kiállítója is volt Kún Kelemen Melinda művészettörténész, a Kún Kelemen Fine Arts galéria alapítója személyében.

A művészet világának mekkájában a csallóközi Kún Kelemen Melinda (FOTÓK)
Fotók: Cséfalvay Á. András (További fotókért kattints a képre!)

A hétvégén Bécs került a nemzetközi művészeti élet középpontjába: a művészeti vásár elismert galériákat, a művészet világában híres személyiségeket és feltörekvő művészeket látott vendégül az Orangerie épületében.

Az ART Vienna vásárra a világ minden tájáról érkeztek művészetrajongók, a rendezvényt a művészetek mekkájaként is emlegetik. A látogatókat sokszínű program várta, különleges installációk, kiállítások, performanszok.

A kulturális minisztériumban 2018 szeptemberében létrejött nemzetiségi kulturális osztály korábbi igazgatója a művészeti vásár helyszínén mutatta be a kiállított műveket a Paraméter fotósának. Repertoárjában a sokatmondó női motívumoktól kezdve a különleges Disney-szobrokon át egy százmilliós pengő is felbukkant.

A választékban helyet kapott Henri Matisse 10 darabos litográfia-kiadványa, Kata Sedlák szlovák fotóművésznő egyik különleges, Holdat ábrázoló alkotása, Sam Havadtoy magyar származású művész csipkével díszített Disney-szobrai, valamint Keith Haring alkotásai.

„Először hoztam el vásárra Szlovákia egyik legjelentősebb kortárs művésze, Laco Teren műveit. A darabokból egy modern ikonosztázt raktunk össze, ahol megjelenik a mindennapi kenyerünk, körülötte pedig a női motívumok, mint a liliom” – vázolta.

A kiállított darabok közt megjelent továbbá Jana Brisudová szlovák szobrászművész Kohútik jarabý című bronz alkotása, amely a szlovák népművészet számos motívumát rejti. Majoros Áron szobrászművész ugyancsak bronzból készült szobrai sajátos stílust képviselnek, amelyben utalásokat fedezhetünk fel korábbi magyar alkotásokra vonatkozóan.

És hogy miképp hat a jelenlegi válság a művészet világára? Kún Kelemen Melinda szerint a magasművészetre kevésbé, inkább csak a gyűjtőkör változik. „Nagy általánosságban a kisebb, inkább dekorációs műveket árusító galériák sokkal inkább érintettek a válságban, hiszen sokkal kevesebb az átlaggyűjtő” – magyarázta.

A bécsi vásáron viszont szerencsére nyoma sem volt a válságnak, rengeteg műkedvelő és gyűjtő érkezett a világ több pontjáról, hogy megismerkedjen az igencsak különleges, mások mellett a csallóközi galériatulajdonos által kiállított alkotásokkal is.


(parameter)