Művészeti hallgatók segítségével "kapnak arcot" az azonosítatlan halottak

2020. január 7. - 13:33 | Tech

A kanadai szövetségi rendőrség és a New York-i Művészeti Akadémia együttműködése keretében 15 olyan azonosítatlan halott ember arcát rekonstruálják a héten, akiknek maradványaira az elmúlt csaknem ötven évben találtak rá Kanadában.

Művészeti hallgatók segítségével "kapnak arcot" az azonosítatlan halottak
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A New York-i intézmény hallgatói hétfőtől péntekig egy "törvényszéki szobrászműhely" keretében készítenek arcot a koponyák háromdimenziós nyomtatással készült másolatai alapján, amelyeket a Kanadai Királyi Lovasrendőrség (GRC) bocsátott a rendelkezésükre.

Az emberi maradványokat 1972 és 2019 között találták és "jó állapotuk" miatt válogatták ki őket a projekthez.

A GRC közleménye szerint a diákok "az anatómiai ismereteiket és művészeti adottságaikat felhasználva fognak megformázni minden egyes arcot agyagból".

A 15 arcot az eltűnt személyek és azonosítatlan maradványok országos központjának honlapján fogják közzétenni, remélve, hogy a kezdeményezés révén sikerül azonosítani az elhunytakat.

A Kanadai Királyi Lovasrendőrség országos adatbázisában több mint 700 azonosítatlan embertől származó földi maradvány szerepel.

A New York-i intézmény szóvivője, Angharad Coates szerint a "vizuális azonosítás az első lépés" a hivatalos azonosítási procedúrában. Hozzátette, hogy a program 2015-ös elindítása óta négy eltűntet sikerült hivatalosan azonosítani.

(MTI)

Címkék: háromdimenziós, arcok