Múzeumok éjszakája 2018

A SZNM - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás tisztelettel meghívja Önt a Múzeumok éjszakája című rendezvényre, melyre 2018. május 19-én a Brämer-kúria udvarán kerül sor.

Múzeumok éjszakája 2018

 

Műsor:


10.00-tól 23.00-ig

A múzeum állandó és időszaki tárlatainak megtekintése lektori kísérettel

 

Állandó tárlat:

 

A magyarok Szlovákiában

A magyarok Szlovákiában című állandó kiállítás 2003. május 22-én nyílt meg. A kiállítás a szlovákiai magyar kisebbség tárgyi és szellemi emlékeit mutatja be.

 

Kiállítások:

Vymenené domovy – Felcserélt otthonok – Austausch der Heimat

A második világháborút követő időszak egyik sokakat érintő eseményét a különböző népcsoportok politikai erőszakkal végrehajtott telepítései jelentették. A nagyhatalmi döntések indította események 1945-1949 között Csehszlovákiát is elérték: a németek kitelepítése, a szlovákiai magyarok csehországi deportálása, a szlovák-magyar lakosságcsere és a külföldön élő szlovákok repatriációja meghatározóan átrajzolták az ország etnikai térképét. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma egy olyan kiállítással állít emléket ennek az időszaknak, amely az eseményekben érintett etnikumok sorsát párhuzamosan mutatja be a látogatóknak.

 

Szalatnai Rezső és hagyatéka – emlékkiállítás

Szalatnai Rezső (1904. 10. 23. – 1977. 2. 23) nagy jelentőségű pedagógus, író, költő, a magyar irodalom jeles képviselője Szlovákiában. A szlovák–magyar kapcsolatok következetes ápolója.

ENTREÉ V4 –  Az Entrée V4 a Visegrádi Csoport országaiban diplomázó hallgatók 2017-es diplomamunkáiból nyújt válogatást. A fotográfiákból, festményekből, grafikákból, szobrokból és vegyes technikájú alkotásokból álló csoportos utazó kiállítás kilenc helyszínen mutatkozik be a régió nagyvárosaiban.

 

19.00 - Koncert a Brämer-kúria udvarán

Fellépnek:

19.00 – Dura & blues club – blues, megzenésített versek

20.00 – Duna Folk Band – népzene

 

Belépő: 2 € (az első meglátogatott múzeumban vagy galériában a megfizetett belépőt az adott intézmény állítja ki, ezzel a belépővel lehetőségük lesz az egész nap folyamán ingyenesen ellátogatni a többi múzeumba és galériába)

Támogatta a Kisebbségi Kulturális Alap 2018.

 

Madách – kastély Alsósztregova

Műsor: 10.00 – 20.00

Az állandó tárlat megtekintése lektori kísérettel. A látogatók számára lehetőség nyílik Az ember tragédiájának eljátszása korhű jelmezekben.

 

„Hol vagyok? Hol vannak álmaim?” – Madách Imre alkotása és élete

 

Az új állandó emlékkiállítás, melynek átadására 2014. Március 26-án került sor, bemutatja a Madách-család életét a 19. században és a környezetet, ahol a világhírű irodalmi mű született. Az állandó kiállítás második része – Az Ember Tragédiája- a drámában leírt 15 szín legfontosabb pillanatait mutatja be. A színes vonal a padlózaton a kiállítás irányát jelöli és átvezet Madách művének mind a 15 színén. A látogatáskor segítségünkre lehet a hangos idegenvezető (audioguide), mely négy nyelven - szlovák, magyar, német és angol – segít tájékozódni a kiállítási térben.

A kastély felújításáról készült videó felvételek vetítése

Az öreg Madách sír ásatásánál előkerült tárgyakból készített kiállítás megtekintése

 

Belépő: Felnőttek: 4 €
Diákok, ISIC, ITIC és EURO 26 kártyával rendelkezők: 2,50 €

 

Mikszáth Kálmán Emlékház

10.00 – 14.00 Az állandó tárlat megtekintése lektori kísérettel:

 

„Itt élte át…”

 

Az állandó kiállítás bemutatja az ismert író Mikszáth Kálmán életét és irodalmi munkásságát, valamint az 19. századi életet Szklabonyán.  Mikszáth Kálmán Szklabonyán született és nevelkedett, és ez a vegyes szlovák-magyar környezet nagy hatással volt irodalmi tevékenységére. Ehhez a közeghez, tájhoz és gyökereihez hű maradt élete végéig. Épp ez a szoros kapcsolat, mely Mikszáthot a szülőföldjéhez fűzte, alkotja az állandó kiállítás fő témáját, amely az emlékház négy termében tekinthető meg.

 

14:00 – 15:00 Mikszáth Kálmán - A néhai bárány - bábszínház gyerekeknek

Játék az irodalmi művel

Játszani jó. Ha csupán a játék öröméért tesszük, az sem kevés. Viszont ebben a játékban játszva- tanulunk. A gyerekek játszva megismerkednek A néhai bárány novellával. A történetet síkbábok segítségével játszuk el. Így a gyerekek beleélhetik magukat Baló Mihály, Baló Borcsa vagy akár Sós Pál szerepébe is.

 

15:00 – 16:00 Kőfestés

Gyakran megtörténik velünk egy-egy nyaralás alkalmával, de akár útban hazafelé is, hogy egy mutatós kőbe botlunk. Miután hármat (néhány esetben többet is) számoluk, úgy érezzük, hogy ezt a bizonyos követ haza kell vinnünk. Majd egy alkalmas pillanatban elővesszük féltve őrzött kövünket és még szebbé varázsuljuk azzal, hogy ízlésünk szerint kifestjük azt.

 

16:00 – 17:00 Korabeli játékok

Fa gólyaláb. Fejlesztő játék gyerekeknek. Fejleszti a gyerekek egyensúlyérzékét, valamint mozgáskoordinációját. Játékos diótörő-ügyességi játék. Katapult és erőpróba. Mindezt  kipróbálhatja a Mikszáth Kálmán Emlékház udvarán.

 

17:00 – 19:00 Filmvetítés: Mikszáth Kálmán – Noszty fiú esete Tóth Marival.

19:00 – 20:00 Beszélgetés a filmmel kapcsolatban.

 

Belépő:

Felnőttek: 3 €

Diákok, ISIC, ITIC és EURO 26 kártyával rendelkezők: 2 €

A bábszínházra és a filmvetítésre a belépés díjtalan.

(-)