Múzeumpedagógia a kassai Márai-házban

2020. január 25. - 17:28 | Kultúra

A Márai Sándor Emlékkiállítás megnyitásának egy éves évfordulója alkalmából január 23-án ünnepélyes keretek között adták át az új múzeumpedagógiai részleget.

Múzeumpedagógia a kassai Márai-házban
A többi fotóért KATT a képre!

Egy széles körű együttműködés eredményeként született meg ez a gyerekeket és fiatalokat megszólító projekt.

A Márai Sándor Emlékkiállítás megnyitásának egy éves évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából a CSEMADOK Kassai Városi Választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum – a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma adták át Márai Sándor Emlékkiállítás múzeumpedagógiai részlegét. A megnyitóra Kassán, a Mészáros utca 35-ben található kiállítótermekben került sor.

A fejlesztő játékok kivitelezője a tápiógyörgyei Patkós Stúdió, időtálló, kiváló minőségű anyagokból készült esztétikus és edukatív elemeket készítettek, amelyek segítenek a fiataloknak befogadni és megmagyarázni a XX. század fontos történelmi eseményeinek összetettségét, és amelyek szorosan összefonódtak Márai Sándor életével. A múzeumpedagógiai segédeszközök és fejlesztések megvalósítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma anyagi támogatásával jött létre.

"Iskolapéldája annak, hogy mire jó egy állami támogatású intézmény, és ez milyen jó bázis lehet ez a civil szektornak is. Egy éve indítottuk a kassai városi Csemadok és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának közös projektjét, a Márai Emlékkiállítást. Egy év alatt több mint 5000 látogató 30 országból volt kíváncsi rá. Ilyen csodás dolgokat művelünk városi szinten. Ha országos szinten sem használnák politizálásra a kulturális szervezeteinket, akkor országosan még nagyobb dolgokra lennénk képesek. A ajtóm, ajtónk nyitva áll"

- nyilatkozta Rigó Konrád államtitkár.

(-)