MUZSLA: Másodszor is nyert az iskolaigazgató, mégsem nevezi ki a polgármester

MUZSLA: Másodszor is nyert az iskolaigazgató, mégsem nevezi ki a polgármester
-illusztráció-

A június huszadikai, muzslai önkormányzati ülésen Farkas Iván polgármester a saját vétójáról szavaztatta meg a képviselő-testületet az alapiskola igazgatói pályázata ügyében, majd miután ez nem ment át, ugyanis nem kapott háromötödös többséget, közölte, hogy Zalaba Zsófiát akkor sem nevezi ki igazgatónak, mert szerinte a választás nem volt jogszerű – értesült szerkesztőségünk helyi forrásból.

A lényeg, hogy Farkas Iván semmi szín alatt nem akarja az igazgatói poszton látni Zalabát, noha a jelenlegi igazgatónő júniustól már másodszor nyerte meg a pályázatot, legutóbb az iskolatanács pályázati bizottsága szerint ismét ő bizonyult a legalkalmasabbnak a poszt betöltésére.

Mint azt Szórád György, az iskolatanács elnöke a Paraméternek elmondta, annak ellenére, hogy az igazgatóválasztás és a megfelelő személy javasolása a polgármester mint fenntartó felé az iskolatanács jogköre, mely tanács nem alárendeltje a polgármesternek, és erre most, az új pályázat idején is figyelmeztette a polgármestert, Farkas Iván jóval a pályázat előtt levélben azt javasolta nekik, hogy eleve ne engedjék pályázni Zalaba Zsófiát, mert szerinte alkalmatlan, nem tud szlovákul és a szlováktudásáról hiányoznak a bizonylatok.

Ezt viszont szerkesztőségünknek maga Zalaba Zsófia cáfolta, ugyanis a szlovák nyelvű államvizsga-papírját és a szlovák érettségiről szóló papírját maga vitte be a községházára még jóval a meghallgatás előtt, ráadásul a pályázatban nem kellett külön okiratttal bizonygatni a szlováknyelv-tudást.

(Ráadásul logikátlan, hogy ha valaki okirattal bizonyítja az egyetemi végzettségét egy pályázaton, annak miért kéne külön bizonygatnia a szlovák érettségijét – hiszen érettségi nélkül egyetemre se mehetett volna – a szerk. megj).

Szórád György arról is tájékoztatta a Paramétert, hogy a polgármester még az iskolatanácsi pályázati meghallgatás előtt hozott egy olyan határozatot, amellyel eleve kizárta Zalaba Zsófiát a pályázók közül, mondván, hogy alkalmatlan, noha ezt nem ő hivatott elbírálni.

Ettől függetlenül a pályáztatás rendben lezajlott és ezt a két jelenlévő kerületi oktatási szakember ill a kerületi. tanfelügyelő is igazolta – mondja Szórád György.

Igazából az sem világos, hogy a július huszadikai önkormányzati ülésen miért kellett újra úgymond levizsgáztatni mindkét jelöltet, ha a vonatkozó szabályok szerint ezt az iskolatanács pályázati bizottsága teheti csak meg, ráadásul ezen bizottság döntésének eredményét a muzslai polgármester immár másodszor utasítja el.

- A polgármester úr önkormányzati vétója nem ment át – ez értelmezésem szerint azt jelenti, hogy nem marad más választása, mint hogy kinevezzen engem. Igaz, ő azonnal közölte, hogy ebbe semmiképp nem megy bele. Július 31-ével én távozom az iskolából, jog szerint a kinevezés már augusztus elseje utánra nyúlik. Nem tudom miként oldódik majd meg ez a helyzet. Egy biztos, rendőrségi feljelentést tettem Farkas Iván ellen rágalmazás és hitelrontás miatt, azért, amiket rólam a Youtube-ról leszedett videóban említett. Viszont fontos tudni azt is, hogy nyilvánosan és többször kijelentettem a huszadikai önkormányzati ülésen, hogy hajlandó vagyok a feljelentést visszavonni, ha a hamis vádakért és rágalmakért bocsánatot kér. Erre ő ott kategorikusan úgy felelt, hogy szó se lehet róla – tájékoztatott Zalaba Zsófia.

A Paraméter az új pályázat és a legutóbbi önkormányzati ülés miatt telefonon kereste meg Farkas Ivánt. A polgármesternek viszont csak az üzenetrögzítője van bekapcsolva. Ott jelentkeztünk és visszahívást kértünk, hogy legyen szíves közöljön e-mail címet, ahová a következő kérdéseket küldenénk el:

-Igaz-e, hogy az alapiskolai igazgatóválasztás új pályázata ügyében, még azelőtt, hogy az iskolatanács meghallgatta volna a jelölteket, Ön levelet írt az iskolatanácsnak, melyben azt javasolta, hogy Zalaba Zsófiát ne hívják meg a pályázati bizottság elé, mert ön szerint szakmailag nem felel meg? Mi volt a baj a pályázati anyagával?

-Igaz-e, hogy még az iskolatanácsi meghallgatás előtt Ön saját, polgármesteri hatáskörében hozott egy olyan határozatot, amellyel Ön kizárta Zalaba Zsófiát a pályázók közül? Ha igen, miért?

-Igaz, e, hogy az iskolatanács igazgatóválasztása előtt Ön személyesen, a helyszínen is kritizálta az eljárást, illetve kifogást emelt a meghallgatás ellen, és hogy Ön ügyészségi feljelentést tesz? Ha igen, miért?

-Az iskolatanács döntése után miért volt szükség a július huszadikai önkormányzati ülésen a jelöltek ismételt meghallgatására? Ön eleve meg akarta vétózni a döntést és ezért szavaztatott erről a képviselőkkel?

-Értesüléseink szerint – mivel nem ment át a vétó -, Ön közölte azon az ülésen, hogy mégsem nevezi ki Zalaba Zsófiát igazgatónak. Igaz-e, hogy a képviselőtestületi ülésen Ön úgy reagált, nyugodtan támadják meg jogi úton az Ön döntését? De Önnek – mivel nem ment át a vétó – tulajdonképpen most mégis ki kéne neveznie a nyertes jelöltet, nem?

-Mint fenntartó, mit tesz most – hiszen sokáig ideiglenes megbízott nem irányíthat ilyen intézményt. Ön szerint mi a megoldás?

-Igaz-e, hogy rágalmazás miatt Zalaba Zsófia rendőrségi feljelentést tett Ön ellen?

-Mi lesz a benyújtott petícióval, tárgyal-e majd róla az önkormányzat?

 

Ha a muzslai polgármester visszahív és elektronikus levélben válaszol  fentebbi kérdéseinkre, akkor cikkünket frissítjük.

(-br- )