MUZSLAI ISKOLAHELYZET: Rendőrségen kötött ki a leváltott igazgatónő fia és az alulmaradt igazgatójelölt férje

Fokozódik a muzslai alapiskola körül kialakult botrányos helyzet: a leváltott igazgatónő fia testi sértés miatt feljelentette a község polgármestere által támogatott igazgatójelölt férjét.

MUZSLAI ISKOLAHELYZET: Rendőrségen kötött ki a leváltott igazgatónő fia és az alulmaradt igazgatójelölt férje
-illusztráció-

Mint ismert, a Párkány melletti nagyközségben tavaly nyáron éleződött ki a helyzet, amikor Farkas Iván polgármester nem volt hajlandó kinevezni Zalaba Zsófiát az intézmény élére, holott másodszor is megnyerte az alapiskola igazgatói pályázatát. Akkor a polgármester ideiglenesen Barusz Szerénát bízta meg az iskola vezetésével, majd később úgy döntött, mégis kinevezi Zalaba Zsófiát.

Április elején azonban Farkas Iván leváltotta az Endrődy János Alapiskola igazgatónőjét, mert szerinte Zalaba Zsófia képesítése hiányos, az iskolában pedig a „gyerekek között elharapódzott az erőszak és egymás megalázása”. Ez utóbbi állítást a pedagógusok határozottan cáfolták. Az igazgató vezetői képesítésére vonatkozóan pedig Zalaba Imre képviselő az önkormányzati ülésen felolvasta az oktatási minisztérium állásfoglalását, amely szerint az igazgatónak augusztusi kinevezését követően három év áll rendelkezésére, hogy a szóban forgó kurzust elvégezze. Farkas Iván azonban kijelentette, a minisztérium állásfoglalása nem mérvadó.

Farkas döntését követően a szülők zöme tiltakozásul nem engedte iskolába a gyerekeit, az iskola tanárainak nagy része pedig fekete ruhát öltött, jelezve elégedetlenségüket. Ezt a tiltakozást Farkas törvénysértő szabotázsnak minősítette.

Az áprilisi önkormányzati ülés közben – melynek utolsó napirendi pontja az iskolaigazgató leváltása nyomán kialakult helyzet megvitatása volt – több mint száz szülő tüntetett a községháza előtt, akiket a biztonsági emberek ki akartak zárni az épületből. A tanácsterembe csak egy részük jutott be, sokan a terem előtti szűk folyosóra szorultak. A jelenlevők közben többször is bekiabálásokkal kommentálták az elhangzottakat, amire a polgármester „birkacsordának” minősítette őket.

Időközben tovább fokozódott a muzslai helyzet, mert a leváltott igazgatónő, Zalaba Zsófia pár nappal később megkapta felmondólevelét.

 Az említett tüntetésen Zalaba Zsófia fia kisebb nézeteltérésbe keveredett a nyári igazgatóválasztáson alulmaradt jelölt férjével.

„Felszólított, hogy nem mehetek be az ülésterembe transzparenssel, én viszont ennek ellenére bementem. Akkor ennyi volt az egész, sem vita, sem dulakodás nem alakult ki köztünk” – nyilatkozta megkeresésünkre Zalaba Ádám, majd hozzátette, nyilvánvaló, hogy a férfi azt nehezményezi, hogy feleségének jelöltként nem sikerült győznie az igazgatóválasztáson édesanyjával szemben.

A leváltott igazgatónő fia elmondta, szerdán reggel Párkányban futott össze Szilva Attilával, aki elmondása szerint megpofozta őt.

„Autót szerettünk volna átíratni az egyik ismerősömmel Párkányban. Amikor kiszálltam az autóból, nem is láttam, hogy egyáltalán ott van. Hirtelen elindult felém, és elkezdett kiabálni. Először azt kérdezte, hogy mi volt az a múltkor, majd valami olyasmit mondott, hogy majd megdöglesz, vagy most megdöglesz, ezt nem értettem pontosan. Odalépett hozzám, és két pofont kaptam tőle” – nyilatkozta Zalaba Ádám, majd hozzátette, annyira váratlanul érte őt a tettlegesség, hogy védekezni sem tudott.

„Felhívtam édesapámat, hogy mit tegyek, ő pedig azt mondta, hogy hívjam a rendőröket. Miután a rendőrök kiérkeztek a helyszínre, bevitték őt a rendőrségre. Pontosabban a saját autójával ment a rendőrautó után” – mesélte Ádám, aki szerint semmilyen komolyabb előzménye nem volt az erőszaknak, korábban egyikük sem vitatkozott a másikkal.

A történtekkel kapcsolatban megkérdeztük Szilva Attilát is. Az igazgatójelölt férje szerint az egész történet csupán kitaláció, ugyanis nem bántalmazta Zalaba Zsófia fiát.

„Annyi történt, hogy szépen megkérdeztem a sráctól, miért állt fölém a tüntetésen transzparenssel a kezében. Semmiféle tettlegesség nem történt, még csak nem is kiabáltam vele. Ez az egész kitaláció, a kampányuk része” – nyilatkozta Szilva Attila, aki azzal érvelt, hogy az eset egyetlen tanúja Zalaba Ádám ismerőse volt.

Zalaba Ádám megjegyezte, tudomása szerint nem ő volt az első, akit Szilva úr megfenyegetett, korábban azonban nem fajult tettlegességig a dolog. Szilva Attila ezt is cáfolta, szerinte ugyanis ezzel is csak az a céljuk, hogy lejárassák őket. A nyári igazgatóválasztáson alulmaradt jelölt férje hozzátette, rágalmazás miatt feljelentést tesz az érintettek ellen.


(parameter)