N. Kurilla: „A Föld a mi egyetlen otthonunk, bánjuk vele felelősségteljesen”

2019. május 13. - 14:07 | Régió

Az EU környezetvédelmi szabályozásai sokszor állítja kihívások éle a termelőket, nagyvállalatokat, de a cél a tisztább környezet, mely hatással van mindennapi életünkre. Sok téren még így is gyermekcipőben jár Szlovákia. Norbert Kurillát, a környezetvédelmi minisztérium államtitkárát kérdeztük a következő évekre kitűzendő célokról a környezetvédelem terén.

N. Kurilla: „A Föld a mi egyetlen otthonunk, bánjuk vele felelősségteljesen”

Az államtitkár kérdésünkre elmondta, hogy két téma élvez jelenleg abszolút prioritást.

„Napjaink két legégetőbb témája a műanyaghulladék begyűjtése, feldolgozása, újrahasznosítása és rendkívül fontos a szárazság elleni küzdelem. Képzelje el, hogy az egyszerhasználatos műanyag eszközökből, legyen az evőeszköz, pohár, palack, naponta több tonna jut a Fekete-tengerbe csak a Dunából” – mondta az államtitkár. Külön örömét fejezte ki, hogy ebben a témában az európai Unió nagyon aktív és sorra fogadja el az intézkedéseket, melyek napról napra tisztábbá teszik környezetünket. „Az egyszerhasználatos műanyag evőeszközöknek, például a vásárokban már lecsengett. Örülök, hogy a minisztérium gőzerővel dolgozik a témában megalkotott európai irányelvek lehető leggyorsabb átültetésén a szlovák szabályozásba. Ez persze nem azt jelenti, hogy a vásárokban nem találkozunk majd egyszerhasználatos evőeszközökkel, de olyan anyagból lesznek, melyek könnyebben lebomlanak a természetben” – tette hozzá az államtitkár.

„Nem utolsó sorban óriási előrelépésnek tartom, és örülök, hogy a minisztériumban nagy erőkkel dolgozunk a PET palackok és fém üdítős dobozok betétdíjassá tételén, amelyet személy szerint az egyik legeffektívebb eszköznek tartok az ilyen típusú műanyaghulladék elleni harcban” – zárta le az államtitkár.

A május 10-én kezdődött hoki VB-n a minisztérium és a szervezők együttműködésével a büfékben használt poharak vagy biológiailag lebomló anyagból készülnek majd, vagy pedig visszaválthatók lesznek, az államtitkár kérdésünkre örömét fejezte ki, hogy a szervezők nyíltan álltak a témához. „Örülök, hogy a szervezők részéről semmilyen akadályba nem ütközött a kezdeményezésünk és egy igazán zöld VB-t sikerül lebonyolítanunk a következő néhány hétben.” – mondta Kurilla.

Az Európai Unió fontos részét képezi a környezetszennyezés elleni harcnak. Itt beszélhetünk a károsanyagkibocsátás csökkentéséről, ami egy olyan téma, amit csak a kontinens szintjén lehet effektíven oldani. Például egyes ázsiai nagyvárosok levegője szörnyű, jóformán belélegezhetetlen, az emberek sokszor maszkot viselve lépnek ki az utcára. Ez az államtitkár szerint annak is köszönhető, hogy a károsanyag kibocsátás alig, vagy rosszul van korlátozva, vagy az ellenőrző mechanizmusok nem megfelelőek. Ez Európában nem fordulhat elő, mivel szigorúan őrizzük a légkör tisztaságát.

A jövő egyik nagy kihívása a szárazság elleni harc lesz, mondta Kurilla. „A minisztérium egy projekt keretén belül már most támogatja a szárazság elleni harcot. Ennek keretén belül készítettük el A víz érték elnevezésű projektet, ami Európai Uniós támogatásokra támaszkodik és az általa jóváhagyott forrásokat osztja szét. Többféle projektet tudunk támogatni. Lehet az zöld tető, esővíz tárolók, öntözőrendszerek. A szárazság elleni harc lesz a jövő egyik legnagyobb kihívása” – zárta le az államtitkár.

(np.)