A náci jelképekkel manipuláló Kotleba inkább elbújt a parlamentben, hogy megússzon egy tökön rúgást

2020. május 15. - 10:20 | Belföld

Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke nem jelent meg a Speciális Büntetőbíróság tárgyalásán, amelyen a sokat vitatott 1488 euróra kiállított csekkek ügyével foglalkoztak volna.

A náci jelképekkel manipuláló Kotleba inkább elbújt a parlamentben, hogy megússzon egy tökön rúgást
Csücsöríteni azt tud, bíróság elé állni nemigen (Fotó: TASR)

Kotleba nem járult hozzá ahhoz, hogy a tárgyalást a jelenléte nélkül folytassák le. A büdös náci hírében álló alak azzal indokolta a távolmaradását, hogy a parlamenti ülésen kell résztvennie. Így az illetékes bírónő május 28-ra halasztotta a náci jelképekkel bohóckodó paprikajancsi ügyének tárgyalását.

Az ügy előzménye, hogy Kotleba 2017-ben, Besztercebányán, az egyik iskola dísztermében, ahol rengeteg meghívott vendég előtt, a szélsőségesek számszimbolikáján alapuló pénzösszeget adott át három jelenlévő családnak. Mindegyik csekket 1488 eurós összegre állították ki.

Ahogy arról már korábban is írtunk, a 14-es és a 88-as számok a neonáci szimbolika részét képezik. A kódok között a 14 egy David Lane nevezetű amerikai fajvédő egyik írására utal, amelynek egyik, az angol eredetiben 14 szóból álló mondata így hangzik: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét”. A 88-ban a nyolcasok az ábécé nyolcadik betűjét, a H-t jelölik, azaz a 88 jelentése HH, vagyis Heil Hitler.

(tasr/para)

Címkék: Marian Kotleba, 1488